piątek, 29 lipca 2011

Cukinia, bakłażan i pieczarki. Warzywne Curry.



W zimnej / tak, wciąż zimnej – straciłam już nadzieję na lato…/ Norwegii na dobre rozsmakowałam się w Indyjskiej kuchni.
Na patelni skwierczy kumin i ziarna gorczycy.
Można zamknąć oczy i zamarzyć o Indiach.
Wrócę raz jeszcze – na pewno :)

Tym czasem zaczynam przyswajać sobie powoli wiedzę o Kolumbii, Ekwadorze i Peru.
I jestem coraz bardziej zachwycona.
Przeglądam zdjęcia z Karaibskich plaż bez śladu cywilizacji.
I z Andów.
Z miasteczek tętniących salsą.

Byle do października…

Kochani, dzisiaj proste w przygotowaniu warzywne Curry.
Możemy wrzucić ulubione warzywa – i wyjdzie :)
Nie zarażajcie się jeśli nie macie w s z y s t k i c h wykorzystanych przeze mnie przypraw – pominiecie jedną czy dwie – też będzie pyszne i zasmakuje Indiami.

Do tego przygotowałam Garlic Naan – przepis na niego zamieszczę wkrótce.

Polecam!



Warzywne Curry
/ porcja dla 2 – 3 osób /
Inspiracja - ten przepis

1 mały bakłażan
½ dużej cukinii
3 młode ziemniaki
5 dużych pieczarek
¼ łyżeczki pepperoncino

6 łyżek oleju roślinnego /użyłam oliwy z oliwek/

4 – 5 ząbków czosnku, posiekanych
5 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
½ dużej cebuli, pokrojonej w piórka
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka nasion kuminu Indyjskiego
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mieszanki garam masala

200 ml kwaśniej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
 

Na głębokiej patelni rozgrzać olej.

Wrzucić ziarna kuminu, kozieradki i musztardowca, smażyć ciągle mieszając aż zaczną pachnieć / nie przypalcie, bo przyprawy stracą smak /
Dodać kardamon, zamieszać.
Następnie dorzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu 2 – 3 min – aż się zaszkli.
Dodajemy imbir i czosnek, znów smażymy 2 – 3 min po czym dodajemy resztę przypraw / curry, kurkumę, kolendrę i garam masalę /, oraz śmietanę.
Mieszając, gotować całość ok. 3 min. 
Jeśli sos będzie za gęsty, można dolać nieco wody.

Bakłażana kroimy w dość grubą kostkę, smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy pepperoncino.

Cukinię kroimy w grube ćwierć – plastry, pieczarki na ćwiartki i również podsmażamy. Ja lubię gdy warzywa zachowują chrupkość, dlatego nie smażyłam ich zbyt długo.

Ziemniaki ugotować w osobnym garnuszku, powinny być miękkie, ale nie mogą się rozwalać.

Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię z sosem, dokładnie mieszamy. Dosmaczamy solą i świeżo mielonym pieprzem / używam kolorowego /.

Curry podałam, tak jak sugeruje Liska, z ryżem basmati gotowanym z kardamonem i laską cynamonu. 
I z chlebkiem Naan. 



 Smacznego!






Dodaje do akcji - Cukinia 2011