Odkąd P. obdarował mnie palnikiem gastronomicznym :), w lodówce nieustannie zalega miseczka pełna białek do wykorzystania :-)
Tak, tak, zajadam się creme brulee i dobrze mi z tym bardzo!
Sprawdzony przepis na to francuskie cudo już niebawem, a dziś - przedstawiam Wam efekt utylizacji pozostałych białek... Przyznacie, że całkiem ładna utylizacja?
Porcja lemon curd z tego przepisu jest całkiem spora, jeśli chcecie kremu cytrynowego tylko do przełożenia bezików - zróbcie z połowy ilości, spokojnie wystarczy.
Ja robię więcej i wyjadam go dużą łyżką, prosto z lodówki :-) mmmm....
Beziki z kremem cytrynowym. Pyszne!
Beza:
białka oddzielone z 6 jajek
280 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Lemon Curd
2 jajka
2 żółtka
100 g cukru
sok wyciśnięty z trzech cytryn
120 g zimnego masła
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na sam koniec ubijania, dodajemy mąką ziemniaczaną i ocet.
Pieczemy przez ok 1,5 - 2h. Beziki powinny pozostać jasne, chrupiące na zewnątrz, lekko ciągnące, miękkie w środku. Jeśli widzicie że zaczynają się rumienić, zmniejszcie jeszcze temperaturę ( do 100 st C) - każdy piekarnik jest inny.
Garnek ustawiamy na małym (najmniejszym!) ogniu, powoli mieszając, podgrzewamy. Uwaga! Najlepiej użyć tutaj rondla o grubym dnie - nie przypalimy wtedy kremu.
Wciąż mieszając dodajemy po kawałku masło.
Podgrzewamy aż krem wyraźnie zgęstnieje, nie przestajemy mieszać! Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli mimo mieszania utworzyły nam się grudki, przecieramy lemon curd przez sito.
• • •
Lemon curd meringues.
Meringue:
6 eggwhites
280 g sugar
1 teaspoon cornstarch
1 teaspoon white wine vinegar
Lemon Curd
2 eggs
2 egg yolks
100 g sugar
juice of three lemons
120 g cold butter
Line a baking tray with a non stick paper.
Whisk the egg whites with a hand mixer until they form stiff peaks, then whisk in the sugar, 1 tbsp at a time, until the meringue looks glossy. Whisk in the vinegar and the patato flour.
Form the meringues on the baking tray, using a spoon or a piping bag. Bake in 110 C degrees for 1,5 - 2 hours. Meringue is suppose to remain white, crispy on the outside, soft and tender on the inside. If you see that it starts to turn goldenbrown, reduce the oven tempareture even more - each oven is different.
Cook over the low heat, stiring constantly. Note! It's best to use a saucepan with a thick bottom - we won't burn the curd.
Add the butter gradually, keep stiring.
Heat the curd until thickened and smooth. Remove from the heat and put aside to cool down. If you, by any chance, have any lumps in the curs, strain it through a sieve.
Enjoy!
Te bezy wyglądają tak pięknie na Twoich zdjęciach, że aż ślinka cieknie. Świetne zdjęcia, masz talent, aż nie chce się z Twojego bloga wychodzić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :** Ogromna to dla mnie motywacja słyszeć tak miłe słowa :)
UsuńZ połowy... kto by się chciał trudzić, ja też bym wyjadała, toć to jedna z lepszych rzeczy do wyjadania :).
OdpowiedzUsuńA beziki sam urok, czar i smak :)
hihi dokładnie tak Ewelinko! :)) Wyjadanie jest the best! :)
Usuńps. to chyba my powinnyśmy propagować fit i zdrowy styl życia, no nie? :)) hihi a my tu zgodnie o wyjadaniu lemon curd! ;*
Moja droga, życie fit, to życie bez... limitów od czasu do czasu, ma się rozumieć :) ;) ;)
UsuńI z taką wersją pozostańmy ;-D
UsuńBezy zawsze są pyszne, a na Twoich zdjęciach wyglądają na jeszcze bardziej smakowite (: Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podobają :-) A takie domowe, mięciutkie w środku są mega smakowite! Ostatnio (odkąd zaczęły mi wychodzić ;p) mam sentyment do bez =)
UsuńPozdrawiam ciepło!
ojoj, ojoj... coś ślicznego!
OdpowiedzUsuńDziękuję Karmelitko! :*
UsuńWooow! wygląda przepysznie i przypuszczam tak smakuje. Bezy mnie zaintrygowały, bo czemu mąka ziemniaczana do ?
OdpowiedzUsuńMig, dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że beza jest bardziej chrupka z zewnątrz. Robiłam też bezy bez tej łyżeczki mąki, i też wychodziły, więc Twoja decyzja, dodać czy nie :)
UsuńPozdrawiam!
Piękne zdjęcia i rewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Moni! :*
UsuńPrzyznaję, uwielbiam przeglądać Twojego bloga, zdjęcia są tak czarujące! Przepisy również, dlatego już jutro biorę się za bezy :) Mój facet jest ostatnio ich ogromnym zwolennikiem, stąd myślę, że Twoje połączenie będzie idealne :) I pytanie - w jakim celu dodajemy do piany z białek ocet?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Uwielbiam i creme brulee, i bezy :) Twoje wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznasz że to wdzięczne połączenie? :-) Człowiek robi creme brulee, zajada się tym cudem, a potem.... z pozostały białek rusza pełną parą produkcja bezików i tortów bezowych :D
UsuńPozdrawiam ciepło!
off white
OdpowiedzUsuńyeezy
yeezy shoes
kyrie 5 shoes
moncler jackets
yeezy shoes
longchamp bags
golden goose
longchamp handbags
air jordans
สล็อตออนไลน์ ยอดฮิตกับ PGSLOT เว็บน้องใหม่เแตกง่าย ปลอดภัย สะดวกเล่นได้ทุกที่ทุกเวลา รวยทางลัดได้ง่ายๆ สนุกจนลืมเวลาก็ PG SLOT ที่นี่ที่เดียว
OdpowiedzUsuń