Kolejna szybka sałatka na lato :)
Ostatnio mam 'fazę' na takie cuda - lekkie, kolorowe, z minimalną ilością stania przy garach.
Koniecznie zacznijcie od smażenia piersi z kurczaka, resztę zrobicie w międzyczasie. Całość max 15 - 20 minut.
Polecam w cukiniowym sezonie!
(ps. do sałatki śmiało dodajcie np. pomidorki koktajlowe tudzież suszone pomidory, pestki dyni, inne orzechy, inne zioła. Mnie podobała się taka monochromatycznie zielona, z kilkoma składnikami, ale droga wolna do modyfikacji!)
Smacznego!
Zielona sałatka z kurczakiem, cukinią i pesto pietruszkowo - bazyliowym.
(inspiracja - ten przepis)
2 młode cukinie, średniej wielkości
1 podwójna pierś z kurczaka
pęczek bazylii
1 duży pęczek pietruszki (lub 2 mniejsze)
1 łyżeczka kolendry, utłuczonej w moździerzu
1 łyżka pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
oliwa extra vergine
sól i pieprz do smaku
2 - 3 łyżki migdałów w słupkach
1 łyżka czarnego sezamu (można pominąć)
Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na bardzo cienkie półplasterki (użyłam mandoliny).
Do misy blendera wkładamy bazylię, pietruszkę, słonecznik, czosnek, utłuczoną kolendrę. Blendujemy na pesto, stopniowo dolewając oliwy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dosmaczamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
• • •
(inspiration - this recipe)
2 young zucchinis, medium size
1 double breast of chicken
bunch of basil
1 large bunch of parsley (or 2 small)
1 teaspoon coriander, grounded in a mortar
1 tablespoon sunflower seeds
2 cloves garlic
extra virgin olive oil
salt and pepper to taste
2 - 3 tablespoons chopped almonds
1 tablespoon black sesame seeds (can be omitted)
Wash the zuchhinis, cut in half lengthwise, then cut into very thin half-slices (I used a mandolin).
Put basil, parsley, sunflower, garlic, coriander to the blender bowl. Blend for pesto, gradually adding olive oil until the desired consistency. Add salt and freshly ground black pepper to taste.
Bon Appetit!
Bardzo lubię cukinię na surowo w sałatkach. Twoja się prezentuje bardzo zachęcająco, niemal czuję tę chrupkość
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo prosty, a przy tym i bardzo smakowity :). Koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńjuż czytając skład sałatki człowiek robi się głodny :)
OdpowiedzUsuńSuuper blog. Jestem nim zachwycona! Przepis bardzo smakowity, jeszcze nie widziałam takiego przepisu i z chęcią wypróbuje. :) Zdjęcia sa przepiękne. Zdolna jesteś! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! Zostało mi sporo pesto z brokuła z dzisiejszego obiadu, więc się zainspiruję Twoim przepisem i jutro wykorzystam je do podobnej sałatki :)
OdpowiedzUsuńsałatka z pesto po prostu przepyszna. Zrobiona i pożarta :-)))
OdpowiedzUsuń