Kolejna inspiracja na letnią sałatkę.
Wystarczy dodać kawałek mięcha / ryby i mamy pełnowartościowy obiad.
Polecam bardzo, jest przepyszna. Warto zaopatrzyć się w świeżą kolendrę w dużej ilości - to ona w połączeniu z arbuzem 'robi robotę' ;-)
No i quinoa, którą uwielbiam!
• • •
Przepis ten przygotowałam w ramach comiesięcznej rubryki kulinarnej dla .Mody na Zdrowie' - magazyn możecie znaleźć w wybranych aptekach.
Świeża sałatka z quinoa, szpinakiem i arbuzem.
(porcja dla dwóch osób)
2 garście świeżego szpinaku „baby”
100 g quinoa (komosy ryżowej)
1 dojrzałe awokado, pokrojone w półplasterki
2 - 3 grube plastry arbuza, pokrojone w grubą kostkę
50 g sera typu feta
świeża kolendra, do posypania sałatki
oliwa extra vergine
sos balsamiczny
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
Quinoę gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy.
W dużej misce starannie mieszamy ugotowaną komosę z liśćmi szpinaku, arbuzem, oliwą i odrobiną sosu balsamicznego. Wykładamy sałatkę na talerz do serwowania.
Na wierzchu układamy pokrojone w półplastry dwie połówki awokado, posypujemy pokruszoną fetą i obficie - kolendrą. Oprószamy sałatkę świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy natychmiast.
Smacznego!
English version:
Fresh quinoa salad with spinach and watermelon.
(serving for two)
2 handfuls of fresh "baby" spinach
100 g quinoa
1 ripe avocado, cut into half and sliced
2-3 thick slices of watermelon, cut into thick cubes
50 g good quality feta cheese
fresh coriander, to sprinkle salad
extra virgin olive oil
balsamic dressing
salt and freshly ground pepper, to taste
Boil quinoa in slightly salted water.
In a large bowl, mix the cooked guinoa with spinach leaves, watermelon, olive oil and a little bit of balsamic sauce. Arrange a salad on a serving plate.
At the top, put the halves of avocads, sprinkle with crushed feta and fresh coriander.
Finish the salad with freshly ground pepper.
Serve immediately!
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!