Gdy trzeba zrobić coś naprawdę ‘na szybko’
– ciasto francuskie jest niezastąpione.
Wyciągam je czeluści lodówki, z uśmiechem. Jest obiad!
I robię tarty. Kolorowe, wiosenne.
Pyszne!
Mini – tarty z warzywami
/porcja dla dwóch osób/
1 opakowanie francuskiego ciasta
1 cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
kilka suszonych pomidorów, w zalewie
ok. 100g sera mozzarella
świeża bazylia
sól i świeżo mielony pieprz
Cukinię kroimy w cienkie plasterki, lekko solimy, grillujemy na patelni grillowej (lub, jeśli nie mamy – zwykłej).
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, suszone pomidory w paski.
Ciasto francuskie kroimy na osiem równych prostokątów, na każdy nakładamy kawałek mozarelli, kilka plasterków cukinii, 2 połówki pomidorka i kilka plasterków suszonych pomidorów.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st .C, pieczemy ok. 10 – 15 min – aż spód i brzegi lekko się zarumienią.
Przed podaniem, posypujemy grubo posiekaną, świeżą bazylią.
Smacznego!
bardzo fajny pomysł na finger food. Goście bedą zachwyceni. Pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuńLubię takie tarty. Z cukinią chętnie zrobię. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ciepłe :)
O tak, ciasto francuskie nie ma sobie rownych - warto miec troche w lodowce, tak w razie wypadku :) Swietne te mini-tarty, bardzo wiosenne.
OdpowiedzUsuńMuszą być bossskie!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jak ja lubię patrzeć na Twoje zdjęcia. Te kolory- po prostu bajka;)
OdpowiedzUsuńWygladaja fantastycznie!
OdpowiedzUsuńMnie tez to zawsze cieszy, gdy w lodówcę odnajduję ciasto francuskie...bo wiem,że obiad będzie szybko przygotowany i smaczny :)
OdpowiedzUsuńMNIAM! pyszności :) zapraszam na szybkozjesc.pl
OdpowiedzUsuńFantastyczne. Takie maleństwa są nie dość że poręczne, to jeszcze nadzwyczaj smakowite :)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia!
a z jakim sosem proponujesz?
OdpowiedzUsuńFajny będzie sos ziołowy albo czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego :)
Usuńsuper, dzięki :). Na pewno zrobię na jutro na urodziny!!
OdpowiedzUsuń