niedziela, 25 listopada 2012

Pici al tartufo.



Pici al tartufo.
Właściwie, trudno to nazwać p r z e p i s e m.
Składniki są c z t e r y, i wystarczy je ze sobą wymieszać.
W roli głównej - pasta truflowa. 
Pici - ręcznie rolowany, gruby, tradycyjny makaron z regionu Toskanii.
Spory kawałek sera Pecorino (lub parmezanu), drobno potarty.
I garść świeżych liści bazylii.

I tyle. 
A raczej a ż  tyle - bo smak jest niesamowity....





Pici al tartufo.
/porcja dla dwóch osób)

200g pici (lub innego makaronu np. Tagiatelle)
2 - 3 łyżki pasty truflowej
kawałek sera Pecorino, startego
garść świeżych liści bazylii

Cóż, nie będę rozwodzić się nad wykonaniem :)
Makaron gotujemy, mieszamy z pastą truflową, posypujemy Pecorino i świeżą bazylią. 


Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, gdzie w Polsce można kupić taką pastę truflową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj w sklepach internetowych. jest na przykład tutaj:
      http://komunatura.pl/przetwory-truflowe/1139-pasta-truflowa-la-tartufata-80-g.html

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie. Nigdy nie jadłam trufli. Kurczę, chętnie bym skosztowała.
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. 'zapachniało' mi bazylią! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem malo skladnikow = duzo szczescia. Tej pasty truflowej musze poszukac!

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ to wygląda, smakowicie, smakowicie. Czy przebywasz na stale we Włoszech?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, niestety nie Tomku :) 'Na stałe' na razie mieszkam w Polsce, w Katowicach :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. I Maggie ma racje. Prostota jest kluczem do szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!