Przeglądając przy porannej kawie książkę Sophie Dahl, od razu wiedziałam że zrobię to danie.
Moje smaki! B a k ł a ż a n y z pomidorami, rzecz prosta i dobrze mi znana, ale nigdy nie jadłam ich w jajecznym towarzystwie, nigdy też, tak przyprawionych.
A że z Izraela przytargałam słoiczek tahiny, do wykorzystania jak znalazł.
Wędzona papryka to natomiast moje najświeższe odkrycie, jest niesamowita w smaku! Warto kupić, myślę ze wystarczy na długo, a jej aromatu i zapachu nie zastąpimy niczym innym.
Bakłażany - pyszne.
Polecam z całego serca :)
* * *
Bakłażany z pomidorami z jajkiem w koszulce.
/przepis z książki „Sophie Dahl na każdą porę roku”/
1 duży bakłażan (lub dwa mniejsze)
1/2 puszka pomidorów (ok. 200 g)
2 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (*można zastąpić zwykłą papryką)
garść liści bazylii, do posypania
4 jajka
Bakłażana kroimy w kostkę, solimy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy bakłażana. Smażymy na małym ogniu przez ok 10 - 15 min, bakłażan musi być naprawdę miękki!
Do miękkich już bakłażanów dodajemy pomidory, doprawiamy wędzoną papryką i tahini, solą i pieprzem wedle uznania.
Jajka gotujemy w koszulkach (wbijamy jajko do gotującej się wody z łyżką octu, gotujemy ok 2 minut).
Gotowe jajka wyciągamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
Delikatnie układamy jajka na bakłażanach.
Podajemy od razu, posypane świeżą bazylią.
Smacznego!
Ależ pysznie się prezentuje! Fajne połaczenie. Pozdrówki :)
OdpowiedzUsuńPyszne, tylko o tej porze roku to w Polsce sadzimy bakłażany, a nie zbieramy :D
OdpowiedzUsuń