Po serniku na zimno, przyszedł czas na ten prawdziwy.
Przepis od Liski okazał się fantastyczny na mój sernikowy debiut, wbrew moim obawom, wcale nie za trudny w wykonaniu.
Jako że to 'ten pierwszy', nie obyło się bez kilku podstawowych błędów :) Mądry polak po szkodzie, kompendium sernikowe Doroty, skądinąd genialne!, przeczytałam mając już kawałek, (bynajmniej nie pierwszy) sernika na talerzu...
Cóż, troszkę za bardzo napowietrzyłam masę podczas ubijania, przez co sernik podczas studzenia trochę mi popękał... Na szczęście zamaskowałam polewą i w niczym mu to uroku nie ujęło.
W każdym razie, jeśli jesteście sernikowymi debiutantami, naprawdę polecam do przeczytania, mnie tekst ten bardzo pomógł w zrozumieniu i s t o t y tego cudnego deseru.
:)
A sernik smakował wybornie!
Słodko - słony, kruchy spód, delikatny sernikowy środek, kajmak na wierzchu i chrupkie migdały......
Bardzo polecam!
Sernik kajmakowy.
/piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Źródło przepisu - White Plate/
Na spód:
80 g kruchych ciasteczek maślanych /np Petit Beurre/
50 g solonych orzechów ziemnych
30 g masła
1 łyżka cukru
Wszystkie składniki spodu mielimy w malakserze, wykładamy masę na spód, wyrównujemy powierzchnię płaską łyżką.
Pieczemy ok 8 - 10 minut.
Masa serowa:
600 g sera trzykrotnie mielonego
400 g /jedna puszka/ masy krówkowej / kajmaku
50 g miękkiego masła
100 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
Dodajemy jajka, łyżkę mąki i, stopniowo, ser.
(Uwaga! Nie ubijamy jajek zbyt długo! Sernik za bardo się napowietrzy, a podczas pieczenia najpierw urośnie, a potem opadnie i popęka...)
Pieczemy ok 50 min. Jeśli wierzch sernika za szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Mi na szczęście taka sytuacja nie grozi, mam gazowy piekarnik z dolną grzałką... :)
Wyjmujemy, gdy zupełnie ostygnie.
Polewa:
170 g masy kajmakowej
3 łyżki mleka
2 łyżeczki masła
Ściągamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Można posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Sernik kajmakowy jadłam do tej pory tylko raz i pamiętam, że smakował fantastycznie!:)
OdpowiedzUsuńZapiera dech w piersiach <3
OdpowiedzUsuńJeden z ulubionych:) piękne wygląda.
OdpowiedzUsuńBrazil chanel Bag
OdpowiedzUsuńI seriously love your site.. Pleasant colors & theme.
Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I'm planning to create my own
site and want to find out where you got this from
or just what the theme is called. Thanks!
ojoj to co dla mnie i tylko dla mnie więc zapisuje i pewnie sobie i tylko sobie upiekę :P
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie mój faworyt na te świeta! Aż nie moge patrzeć na fotki i na tą masę! pyychotka
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze takiego nie jadłam, już wiem co zrobię przez weekend :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Uwielbiam serniki. :)
OdpowiedzUsuńPozdrówki :)
No Majanko, kto jak kto, ale jak już mnie "sernikowa mistrzyni" komplementuje to znaczy że naprawdę ładny mi wyszedł :))
UsuńBuziaki Kochana! :**
witam:) sernik jest przepyszny, ostatnio zrobiłam, ale niestety spód wyszedł zbyt kruchy :/ co rozbić aby następnym razem "kruszonka" bardziej się związała? Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńWitam! :) Spróbuj może wystudzić podpieczony spód, zanim wlejesz do niego masę serową, powinno pomóc :) Pozdrawiam ciepło!
UsuńWykorzystaliśmy twój przepis w naszej restauracji i klienci byli zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńgolden goose sneakers
OdpowiedzUsuńoff white
jordan shoes
supreme new york
moncler
lebron shoes
kd 12
giannis antetokounmpo shoes
moncler
yeezy boost 350 v2