piątek, 15 stycznia 2016

Zimowa zupa krem cebulowo ziemniaczana (Wintery potato and onion cream soup)



Ta zupa powstała z rzeczy znalezionych w lodówce i na półce :) 

Cebula i ziemniaki jako baza - pycha! I posypka z kilku niechcianych pieczarek :-) 
Gęsta i aromatyczna, idealna na zimowe dni. 

Polecam! 




Zupa krem cebulowo ziemniaczana
(porcja dla 4 osób)


5 - 6 dużych cebul, pokrojonych w pióra
1 - 1,5 l wywaru warzywnego 
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego tymianku 
5 ziemniaków, obranych, grubo pokrojonych
gałka muszkatołowa, do smaku
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

Do podania: 

garść pieczarek, drobniutko pokrojonych
1 łyżeczka masła
czerwony pieprz, utłuczony w moździerzu
grzanki z chleba żytniego 


W dużym garnku rozpuszczamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę. Dusimy na małym ogniu przez ok 45 - 50 min (nawet do godziny), mieszając od czasu do czasu. Cebula powinna być miękka, skarmelizowana, o złocistym kolorze. 

Dodajemy tymianek i ziemniaki, zalewamy bulionem. Gotujemy aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dosmaczamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, blendujmey na gładki krem. 

Drobno posiekane pieczarki podsmażamy na złoto na odrobinie masła, delikatnie solimy.

Zupę podajemy gorącą, z grzankami z żytniego chleba (pokrojony chleb podsmażony na suchej patelni), pieczarkami i czerwonym pieprzem. 


Smacznego! 




•                 •                 •



Potato and onion cream soup
(serves 4 persons)


5 - 6 large onions, cut roughly
1 - 1.5 liters vegetable stock
3 tablespoons butter
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon dried thyme
5 potatoes, peeled, coarsely chopped
nutmeg, to taste
salt and freshly ground pepper, to taste

To serve:

handful of mushrooms, finely chopped
1 teaspoon butter
red pepper, pounded in a mortar
toasts from rye bread


In a large saucepan, melt the butter and olive oil. Add onion. Cook over low heat for about 45 - 50 minutes (even an hour), stirring from time to time. Onions should be soft and caramelized, golden color.

Add the thyme and potatoes, pour the broth in. Boil until the potatoes are completely soft. Add salt, pepper and nutmeg, blend well to get a smooth cream.

Finely chopped mushrooms fry on a little butter until gold, lightly season with salt.

Serve the soup hot with croutons of rye bread (sliced bread seared on a dry frying pan), mushrooms and red pepper.


Enjoy!


11 komentarzy:

  1. Pierwszy raz spotykam się z taką zupą, muszę wybrać się do sklepu i wszystkich domowników namówić do testów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebula wg mnie jest jednym z najlepszych warzyw. Ma mnóstwo właściwości, a przy tym jest tania i dobra.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooo tak, cebula jest super. Zwłaszcza na takich wiosennych kanapkach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakich wiosennych kanapkach? ...

      Usuń
    2. Takich z szynką, serem, świeżym pomidorem, sałatą, rzodkiewką i właśnie surową, pokrojoną cebulą. Na takie kanapki u mnie w domu mówi się właśnie "wiosenne".

      Usuń
    3. haha masz rację! takie kanapki z cebulą na wierzchu są przepyszne! :)
      U mnie, mówiło się na nie 'kolorowe' kanapki :D

      Pozdrawiam ciepło!!

      Usuń
  4. Super sprawa, jadłbym, aż uszy by się trzęsły!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama ma.bardzo podobny przepis :) Taka zupa jest mega smaczna i kojarzy się fajnie z zimą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No trochę sprzyja tej porze roku. Jakoś tak ciepłe, syte i smaczne to fundamenty zimowych priorytetów.

      Usuń
  6. Wygląda zjawiskowo, a założę się, że smakuje jeszcze lepiej :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjawiskowo, a no owszem. A jak smakuje to dopiero fantazja :)

      Usuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!