wtorek, 30 sierpnia 2016

Orzeźwiająca granita z arbuza (Refreshing watermelon granita)




Moi Drodzy! 
Odkopuję komputer z 'jakimś-cudem-nie-opublikowanych-jeszcze' postów :) 
Granita z arbuza (przepis dla lipcowej 'Mody na Zdrowie') - najlepszy deser na upalny koniec lata! 
Jeśli tylko macie sprawną zamrażarkę, (uwaga! w mojej jest uwięziona zima...) - nic łatwiejszego. 

Serdecznie polecam! <3



Orzeźwiająca granita z arbuza 
(porcja dla czterech osób) 

1/2 arbuza 
sok z 1/2 cytryny 
200 ml naturalnego soku jabłkowego 
50 ml wody 
2 łyżki miodu


Z arbuza wydrążamy miąższ, miksujemy ręcznym blenderem. 
Powstałą masę (będzie bardzo płynna) przecieramy przez gęste sito, dodajemy soku jabłkowego i cytrynowego. 
W malutkim garnuszku podgrzewamy wodę z miodem, aż miód będzie rozpuszczony. Dolewamy do arbuzowego soku. 

Całość przelewamy do płaskiego naczynia (np. foremki do zapiekania albo blachy na ciasto), wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. 
Wyciągamy na 10 - 15 minut przed podaniem, po tym czasie rozbijamy granitę widelcem na mniejsze kawałki i miksujemy raz jeszcze - aż otrzymamy konsystencję mokrego ‚śniegu’. Nakładamy do szklanek / salaterek, dekorujemy kawałkiem świeżego arbuza. 

Smacznego! 




Refreshing watermelon granita
(portion for four persons)

1/2 watermelon
juice of 1/2 lemon
200 ml natural apple juice
50 ml water
2 tablespoons honey


Mix the watermelon pulp with hand-held blender.
Strain the mixture through a fine sieve, add apple juice and lemon.
Heat the water with honey in a small pot until honey is dissolved. Pour the watermelon juice in.

Transfer ready mixture into a shallow dish (eg. molds for baking or sheet cake), put in the freezer for a few hours.
Take out 10 - 15 minutes before serving, after this time, break granita with a fork into small pieces and mix it again with a hand blender - until you get the consistency of wet snow. Put into the glasses / bowls, garnish with a piece of fresh watermelon.

Enjoy!

2 komentarze:

  1. Arbuz idealnie nawadnia organizm w czasie lata :) skąd nazwa granita? Polecam spróbować sałatki z arbuzem i serem feta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!