wtorek, 14 marca 2017

Słodko - pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka (Sweet and spicy thai chicken wings)




Kochani, po dłuższym okresie milczenia - wrzucam skrzydełka :) 
Jedne z moich ulubionych - słodko - ostre - super 'sticky', i totalnie rozpadające się. Cudo! 

Tak, to jeden z tych przepisów o których wspominałam w kontekście krewetek ;) tutaj - klik. 


Po powrocie z Kanarów czekam na wiosnę. 
Pochowałam zimowe rzeczy i trochę zimno z rana ;) 
Czekam. 


Zróbcie te skrzydła! 
Przetestowane na urodzinach P. i jednoznacznie zrobiły furrorę :) 


• • • 


Słodko - pikantne tajskie skrzydełka z kurczaka
(porcja dla dwóch - czterech osób) 


1 1/2 kg skrzydełek z kurczaka 
sól morska, do smaku 

1/2 szklanki tajskiego sosu słodko - pikantnego 
6 łyżek sosu sojowego 
3 łyżki tajskiego sosu rybnego
3 łyżki cukru kokosowego ‚House of Asia’ 
2 łyżki żółtej pasty Curry ‚House of Asia’ 
2 - 3 łyżki soku z limonki 
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 

świeża kolendra, do podana 
zielona część cebuli dymki, posiekana, do podania 
biały sezam, do posypania


Nagrzewamy piekarnik do 160 st C. 

W miseczce łączymy wszystkie składniki na glazurę: sos słodko kwaśny, sojowy i rybny, cukier kokosowy, pastę Curry, sok z limonki i czosnek. 

Skrzydełka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy końcówkę i przepoławiamy każde skrzydełko. Przekładamy mięso do dużego naczynia żaroodpornego, zalewamy przygotowaną glazurą. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 2,5 - 3h (aż skrzydełka będą pięknie skarmelizowane i ‚lepkie’ od glazury; dużo zależy od piekarnika, jeśli rumienią się za szybko - w początkowej fazie pieczenia przykryj je folią; jeśli za wolno - podkręć temperaturę piekarnika na ostatnie 30 min. do 180 - 190 st C.) 

Gotowe skrzydełka podajemy oprószone białym sezamem, posiekaną kolendrą i szczypiorem. Mięso odchodzi od kości i rozpływa się w ustach... 

Polecam! <3 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię azjatyckie smaki, dlatego na pewno szybko wypróbuję ten przepis :) u mnie możesz znaleźć trochę inspiracji kuchnią indyjską. Polecam przepis na zupę pomidorową z kokosową nutą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudnie, sprawdzę na pewno! Kocham kuchnie Indyjska! <3

      Usuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!