piątek, 7 lipca 2017

Świeża, letnia sałatka z quinoa, szpinakiem i arbuzem (Fresh quinoa salad with spinach and watermelon)



Kolejna inspiracja na letnią sałatkę. 
Wystarczy dodać kawałek mięcha / ryby i mamy pełnowartościowy obiad. 

Polecam bardzo, jest przepyszna. Warto zaopatrzyć się w świeżą kolendrę w dużej ilości - to ona w połączeniu z arbuzem 'robi robotę' ;-) 
No i quinoa, którą uwielbiam! 

• • • 

Przepis ten przygotowałam  w ramach comiesięcznej rubryki kulinarnej dla .Mody na Zdrowie' - magazyn możecie znaleźć w wybranych aptekach.




Świeża sałatka z quinoa, szpinakiem i arbuzem. 
(porcja dla dwóch osób) 

2 garście świeżego szpinaku baby” 
100 g quinoa (komosy ryżowej)
1 dojrzałe awokado, pokrojone w półplasterki 
2 - 3 grube plastry arbuza, pokrojone w grubą kostkę
50 g sera typu feta
świeża kolendra, do posypania sałatki 
oliwa extra vergine 
sos balsamiczny 
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku


Quinoę gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. 

W dużej misce starannie mieszamy ugotowaną komosę z liśćmi szpinaku, arbuzem, oliwą i odrobiną sosu balsamicznego. Wykładamy sałatkę na talerz do serwowania. 
Na wierzchu układamy pokrojone w półplastry dwie połówki awokado, posypujemy pokruszoną fetą i obficie - kolendrą. Oprószamy sałatkę świeżo mielonym pieprzem. 
Podajemy natychmiast. 


Smacznego! 




English version: 

Fresh quinoa salad with spinach and watermelon.
(serving for two)

2 handfuls of fresh "baby" spinach
100 g quinoa 
1 ripe avocado, cut into half and sliced
2-3 thick slices of watermelon, cut into thick cubes
50 g good quality feta cheese
fresh coriander, to sprinkle salad
extra virgin olive oil
balsamic dressing
salt and freshly ground pepper, to taste


Boil quinoa in slightly salted water.

In a large bowl, mix the cooked guinoa with spinach leaves, watermelon, olive oil and a little bit of balsamic sauce. Arrange a salad on a serving plate.
At the top, put the halves of avocads, sprinkle with crushed feta and fresh coriander.
Finish the salad with freshly ground pepper.
Serve immediately!

Enjoy!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!