poniedziałek, 4 listopada 2013

Stir-fry po syczuańsku.



To danie dość często gości na moim stole. 
Jest naprawdę proste do zrobienia, a jednocześnie bardzo aromatyczne. 
Jeśli wcześniej przygotujemy sobie mięso, robi się błyskawicznie.

Zamiast kurczaka, śmiało możecie użyć polędwicy wieprzowej, również smakuje rewelacyjnie! I taką też wersję, z wieprzowiną, robię najczęściej. 
Tym razem nie dostałam polędwiczki i zadowoliłam się drobiem. Też smacznie :)
Jeśli używacie polędwicy, pokrójcie ją w cieniutkie paseczki. Reszta przepisu pozostaje identyczna. 

Często znajomi pytają mnie, gdzie dostać wszystkie orientalne składniki, narzekają, że drogie. 
Wszystko spokojnie kupicie z dużych sklepach (Auchan, Makro, Tesco) na dziale żywnością orientalną. Albo w sklepach ekologicznych, których również nie brak w miastach. 
Jeśli chodzi o cenę, fakt, tanio nie jest. Z drugiej strony pomyślcie sobie, że raz skompletujecie sobie podstawowe składniki do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej, a wystarczą one naprawdę na długo! 
(może nawet przygotuję Wam o tym posta…?). 

Dobrego poniedziałku! =)


*         *         *


Stir-fry z kurczakiem w pieprzu syczuańskim.
/porcja dla dwóch - trzech osób/


2 pojedyncze piersi z kurczaka*
1 duża, czerwona papryka, pokrojona w paski
2 - 3 dymki, posiekane
kawałek świeżego imbiru, starty
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 gwiazdki anyżu
1 łyżka pieprzu syczuańskiego, utłuczonego w moździerzu
sól i świeże mielony pieprz, do smaku
1 mała suszona papryczka peperoncino /opcjonalnie/
4 łyżki oleju roślinnego, do smażenia
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego /ewentualnie ostrygowy/
1/4 łyżeczki brązowego cukru

200g makaronu ryżowego
świeża kolendra, do posypania /naprawdę warto!/

1 jajko, rozbełtane
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól


Filety z kurczaka myjemy, odcinamy chrząstki i błonki. Kroimy w dość grubą kostkę. Solimy, pieprzymy do smaku, wcieramy w mięso pieprz syczuański. 
W miseczce mieszamy jajko z mąką kukurydzianą, odrobinę solimy. Dodajemy masę do kurczaka, starannie mieszamy palcami, żeby 'panierka' pokryła wszystkie kawałki mięsa. Odstawiamy (dobrze jest odstawić na min 1h). 

Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej. Wykładamy mięso, smażymy, aż nabierze złotobrązowego koloru. Dodajemy paprykę i dymkę, czosnek, imbir i anyż. Jeśli lubicie bardzo pikantnie, można dodać skruszoną w palcach peperoncino (ja lubię i dodałam :) ) Smażymy na dużym ogniu przez 2 - 3 min, aż przyprawy zaczną pachnieć, a papryka delikatnie zmięknie, ale wciąż pozostanie chrupiąca. 
Mieszamy sos sojowy z sosem rybnym i cukrem. Wylewamy mieszankę na patelnię. Pozostawiamy na kilka sekund na patelni i ściągamy danie z ognia. 

Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy, wykładamy na patelnię z mięsem i warzywami, delikatnie mieszamy całość. 

Podajemy gorące, posypane listkami świeżej kolendry.


Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Swietne! No i masz racje, mozna pozmieniac to i owo, a nadal bedzie smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i szalenie apetycznie. Uwielbiam takie dania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie smaki, a chyba najbardziej słodko-kwaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli smakuje tak pysznie jak wygląda to piszę przepis i jutro robię!

    OdpowiedzUsuń
  5. skad wziasc pieprz syczuanski mieszkam w uk bylem w asia food zapytac , pani o wyraznych rysach azjatyckich spojrzala na mnie jak na ufo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w Polsce, ale sprawdziłam dla Ciebie jak jest w UK, proszę, tu link:
      http://www.mysupermarket.co.uk/tesco-price-comparison/herbs_and_spices/schwartz_szechuan_pepper_15g.html

      Wygląda na to że… kupisz wszędzie, nawet w TESCO ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. ohh gapa jestem :$ zgory zalozylem ze jak w chinskim sklepie nie maja to nigdzie nie ma :$

      Dzieki :D

      Usuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!