niedziela, 13 marca 2016

Paleo 'brownie' z buraków (Paleo chocolate beetroot cake).



Ha! Dziś ciut luźniejsza jak na moje ostatnie standardy niedziela i .. od razu jest efekt ! :) 
Długo już zbierałam się za upieczenia jakiegoś 'zdrowego' ciasta. 

To jest fantastyczne!

Bez mąki pszennej, bez glutenu; bazę stanowią ugotowane i zblendowane buraki i trochę mąki kokosowej. Jeśli chcecie ciut suchsze, mniej 'zakalcowate' ciasto (ale takie właśnie ma być brownie, no nie?!), dodajcie więcej mąki :) 

Ja dosłodziłam ciacho rodzynkami i odrobiną ksylitolu; równie dobrze możecie użyć tu innego słodzidła :), miodu czy nawet brązowego cukru. 

Polecam! 



Brownie buraczane
(przepis na małą, kwadratową blaszkę 12 x 12 cm. Możecie zrobić w większym naczyniu, wtedy brownie nie będzie takie wysokie)
Inspiracja z paleo bloga elana's pantry. 

ok 1 - 1,2 kg ugotowanych do miękkości i obranych ze skóry buraków
50 g rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie, odcedzonych
3 - 4 łyżki ksylitolu (lub miodu / brązowego cukru)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki kakao
4 duże jaja
1/2 szklanki oleju słonecznikowego 
1/2 szklanki mąki kokosowej
szczypta soli



Ugotowane buraki kroimy na mniejsze kawałki.
Miksujemy je na gładko z rodzynkami (w misie malaksera lub żyrafą). Dodać mąkę kokosową, jajka, olej, ksylitol (lub cukier) cukier waniliowy, kakao, szczyptę soli.
Starannie mieszamy całość.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (u mnie kwadratowa 12 x 12 cm).
Pieczemy ok 45 minut - ciasto ma być wyraźnie ścięte.
Uwaga, studzimy przed pokrojeniem!

Smacznego! :)






Paleo chocolate beetroot cake
(inspiration from elana's pantry blog)

1 - 1.2 kg boiled beets
50 g raisins, soaked in hot water, drained
3 - 4 tablespoons of xylitol (or honey / brown sugar)
1 packet of sugar with vanilla
3 tablespoons cocoa powder
4 large eggs
1/2 cup sunflower oil
1/2 cup coconut flour
pinch of salt



Cut beets into smaller pieces.
Blend it until smooth with rasins (in food processor bowl or using a hand mixer). Add the coconut flour, eggs, oil, xylitol (or sugar), vanilla sugar, cocoa, a pinch of salt.
Mix everything together.

Preheat oven to 180 C degrees.

Pour batter into mold lined with baking paper (mine was square mold 12 x 12 cm).
Bake for about 45 minutes - the cake should be set.
Note, cool it completly before cutting!

Enjoy!




9 komentarzy:

  1. Super, kolejny przepis do wypróbowania, bo ostatnio testuję różne rodzaje "zdrowych" ciast. Spróbuję osłodzić je daktylami i zobaczę jak wyjdzie. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z daktylami też będzie super! :) Akurat nie miałam pod ręką więc dałam rodzynki, ale próbuj śmiało! :)
      Pozdrawiam! :*

      Usuń
  2. Pięknie się prezentuje to brownie! Chętnie bym spróbowała takiego buraczanego.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie? Aż sama się nie spodziewałam że wyjdzie takie dobre i zgrabne :)
      Buziaki Majanko Kochana! :**

      Usuń
  3. Zdjęcia mnie urzekły, przepiękne! A to bronie wygląda tak wilgotnie i kusząco... :) Uwielbiam połączenia buraka i posmak kokosa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! ;*
      Brownie jest faktycznie super wilgotne i aromatyczne :)
      Polecam!

      Usuń
  4. Jaki ma pięęękny kolor!<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Czas w końcu popełnić to buraczane brownie, bo zachęca nie tylko smakiem ale i oryginalnym wyglądem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Obrzydliwe, poszło do kosza, jak to może być dobre jeśli daje sie 1 kg buraków? Same buraki w tym cieście, masakra

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!