Sałatka z pieczonego kalafiora i czarnej soczewicy.
(porcja dla dwóch osób)
1 cały kalafior
oliwa z oliwek, do skropienia kalafiora
sól i świeżo mielony pieprz, do smkau
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka zmielonej kolendry
50 g czarnej soczewicy (waga suchego produktu)
40 g płatków migdałowych
dressing:
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
odrobina soli
Kalafiora dzielimy na różyczki, rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy kalafior oliwą, posypujemy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i kolendrą (możecie, równie dobrze, posypać Waszymi ulubionymi przyprawami).
Wstawiamy na 30 - 35 min do piekarnika nagrzanego do 180 st C.
Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
Migdały prażymy na złoto na suchej patelni.
W dużej misce mieszamy upieczone różyczki kalafiora z soczewicą, wykładamy na talerz / półmisek. Posypujemy sałatkę prażonymi migdałami.
Składniki dressingu mieszamy do połączenia w małej misce. Polewamy sosem sałatkę.
Świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
• • •
Salad with roasted cauliflower and black lentils
(Portion for two people)
Divide cauliflower into florets, spread them on a baking tray lined with baking paper.
Sprinkle cauliflower with olive oil, salt, pepper, cayenne pepper and coriander (you can, as well, sprinkle with your favorite spices).
Put for 30 - 35 minutes in the oven preheated to 180 degrees C.
Cook lentils until tender in salted water, drain off.
Fry almonds utlil gold on dry frying pan.
In a large bowl, mix cooked cauliflower florets with lentils, arrange it on the plate / dish. Sprinkle the salad with toasted almonds.
Mix the dressing ingredients in small bowl. Pour the sauce over the salad.
Taste great both hot and cold.
Enjoy!
• • •
Salad with roasted cauliflower and black lentils
(Portion for two people)
1 whole cauliflower
olive oil, for drizzling cauliflower
salt and freshly ground pepper, to taste
a pinch of cayenne pepper
1 teaspoon ground coriander
50 g black lentils (weight of the dry product)
40g flaked almonds
dressing:
2 teaspoons tahini
1 tablespoon olive oil extra virgin
1 tablespoon lemon juice
some salt
Divide cauliflower into florets, spread them on a baking tray lined with baking paper.
Sprinkle cauliflower with olive oil, salt, pepper, cayenne pepper and coriander (you can, as well, sprinkle with your favorite spices).
Put for 30 - 35 minutes in the oven preheated to 180 degrees C.
Cook lentils until tender in salted water, drain off.
Fry almonds utlil gold on dry frying pan.
In a large bowl, mix cooked cauliflower florets with lentils, arrange it on the plate / dish. Sprinkle the salad with toasted almonds.
Mix the dressing ingredients in small bowl. Pour the sauce over the salad.
Taste great both hot and cold.
Enjoy!
Pieczony kalafior ma świetny smak! taka sałatka musi fajnie smakować. P.s. Na moim blogu pod wpisem z relacją z Londynu twa właśnie linkowe party - koniecznie dodaj tam swój wpis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora, pieczony musi być wyśmienity! I do tego migdały... dobrze, że stawiasz na dietetyczne przepisy. Soczewica jest bardzo pożywna - mnóstwo białka, potasu i kwasu foliowego - duży plus :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że ten przepis mnie zaciekawił... Muszę go wypróbować przy najbliższej okazji ;)
OdpowiedzUsuńO wow! Rewelacja! Takie zestawienie musi smakować wybornie!
OdpowiedzUsuńSmaczny przepis. Sprawdziłam. Polecam :)
OdpowiedzUsuń