Odkąd dzięki uprzejmości firmy Tescoma stałam się szczęśliwą posiadaczką woka - używam go de facto codziennie.
Prawdziwy wok! Duży i porządny, ciężki. Smażone ryże i tajskie makarony z kurczakiem mogę sobie mieszać i podrzucać ile dusza zapragnie - wszystko pięknie się mieści i nie ucieka z patelni (jak to było w przypadku patelni..).
Samego woka, po miesięcznych testach również z czystym sumieniem polecam! Jak zapewnia producent - nic nie przywiera (nawet przy porządnym przypiekaniu), łatwo się myje i jest naprawdę porządnie wykonany.
Wariacje na temat stir - fry - na porządku dziennym. No! I tylko jedno naczynie jest brudne! :)
• • •
Stir fry z polędwiczką wieprzową i warzywami
(porcja dla dwóch - czterech osób)
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 - 600 g)
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
200 g makaronu vermicelli
1 mały brokuł, podzielony na różyczki
1 pęczek cienkiego szczypiorku
1/2 główki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie paski
3 - 4 listki limonki kaffir
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 - 4 łyżki sosu rybnego (lub więcej, wg. uznania)
1 łyżka cukru koksowego (lub trzcinowego)
kawałek startego, świeżego korzenia imbiru
masło klarowane
olej sezamowy
sezam (czarny lub jasny), do posypania
(*opcjonalnie) świeża kolendra
Polędwiczkę oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu, kroimy w cieniutkie paseczki, solimy i pieprzymy.
W miseczce mieszamy sos sojowy z sosem rybnym. cukrem kokosowym i imbirem, zalewamy marynatą mięso. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do 'przegryzienia' (nawet na kilka godzin; min. na godzinę).
Makaron vermicelli zalewamy wrzącą wodą, gotujemy 2 - 3 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodę. Tniemy nożem (albo nożyczkami) na mniejsze kawałki.
W woku rozgrzewamy masło klarowane, obsmażamy na dużym ogniu polędwiczkę wraz z liśćmi limonki. Odkładamy do miski.
Ponownie rozgrzewamy odrobię masła, obsmażamy warzywa: najpierw brokuła, chilli, kapustę pekińską, na końcu dodajemy szczypiorek i gotowe mięso. Dokładamy pocięty makaron vermicelli, kurkumę. Doprawiamy wg. uznania dodatkowym sosem sojowym i sosem rybnym (tak, aby makaron nie był suchy).
Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym.
Podajemy gorące, posypane sezamem i (*opcjonalnie) świeżą kolendrą.
Smacznego!
Wygląda przesmacznie! Myślę, że ta sałatka świetnie zregeneruje człowieka po krótkim spacerze na smog.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :) Na pewno wypróbuje przepisu. Pozdrawiam i czekam na kolejne posty! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy kuchni azjatyckiej, szczególnie te szybkie. Na pewno wypróbuję. Do swoich potrzeb korzystam z głębokiej patelni ceramicznej zamiast woka. Działa doskonale.
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada zazdroszczę umijętności :P
OdpowiedzUsuńkuchnia azjatycka chyba najbardziej mi pasuje
OdpowiedzUsuńKuchnia azjatycka jest moją ulubioną. Stir fry robię z kurczakiem lub wieprzowiną. Przepis znalazłam na magazyn.zasmakujradosci.pl i jest bardzo prosty i szybki.
OdpowiedzUsuńKuchnia azjatycka uwielbiam
OdpowiedzUsuństeroid satın al
OdpowiedzUsuńheets
WRXM2
golden goose outlet
OdpowiedzUsuńsupreme
bape hoodie
off white outlet
supreme
golden goose outlet
golden goose shoes cheap
fear of god outlet
palm angels hoodie
supreme new york