poniedziałek, 20 listopada 2017

Filety z kurczaka nadziewane kaszą jaglaną; po marokańsku (Chicken breast stuffed with maroccan style millet groats)



Kasza jaglana w kolejnej odsłonie - tym razem na słodko - wytrawno w wersji obiadowej.
Jeśli nie macie ochoty / czasu nadziewać kurczaka - gorąco polecam zwyczajnie zrobić NADZIENIE - aromatyczna, słodko ostro kasza jest naprawdę pyszna. 

I do tego usmażyć kurczaka. Lub inne mięcho :) 
Zwyczajnie, na patelni. I podać razem. 

( w takiej też wersji i ja sama mam zamiar kolejnym razem powtórzyć przepis :) ) 

Skosztujcie koniecznie! 


•       •       • 



Filety z kurczaka nadziewane kaszą jaglaną; po marokańsku 
(porcja dla czterech osób) 

4 niewielkie filety z kurczaka 
masło klarowane
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku 
100 g kaszy jaglanej (woreczek) 
8 - 10 suszonych moreli 
1 łyżka rodzynek 
2 łyżki migdałów (posiekanych) lub 2 łyżki płatków migdałowych 
1/2 łyżeczki kolendry, utartej w moździerzu 
1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 
szczypta cynamonu 
szczypta czerwonej ostrej papryki 
1/4 łyżeczki kurkumy 
1 pęczek pietruszki, drobniutko posiekany 
1/2 małego sera typu Camembert ( 60 g ) 


Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ostrożnie nacinamy każdy filet, tak, żeby utworzyć głęboką kieszeń. Mięso oprószamy solą i pieprzem, odkładamy. 

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie, odcedzamy. 

Suszone morele kroimy w cieniutkie paseczki, migdały z grubsza siekamy. 

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy suszone owoce (morele, rodzynki, migdały), dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i podsmażamy chwilę, aż zaczną pachnieć. Dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę jaglaną, pokrojony w kosteczkę Camembert i posiekaną natkę pietruszki. Starannie mieszamy, doprawiamy (jeśli trzeba) solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy filety z kurczaka, każdy nadziewamy dużą ilością farszu (tak, żeby były pękate). Skrapiamy odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy ok 30 min - aż mięso będzie zrobione i ładnie zarumienione z wierzchu. 

Podajemy ze świeżą sałatką (ja podałam z surówkę z cukinii). 


Smacznego! 




10 komentarzy:

  1. Danie wygląda bardzo pysznie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to nieziemsko, muszę sobie takie przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na początku wydaje się trochę skomplikowany, lecz po dłuższym przeanalizowaniu to bułka z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepięknie się ten kurczak prezentuje, szczerze nie jadłam jeszcze żadnego dania kuchni marokańskiej, więc w najbliższym czasie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje. Świetny przepis na zdrowy obiad :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Transfer Kraków Balice. Wygląda to przeapetycznie. Podeślę ten przepis mojej żonie, aby mi zrobiła coś takiego na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robi wrażenie już sam skład nadzienia. Myśle, że na tym się zatrzymam i uzyskam lekką przekąskę

    OdpowiedzUsuń
  9. Chcesz zdrowo się odżywiać? A może poszukujesz diety na zrzucenie zbędnych kilogramów? Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga o zdrowiu. Tu dowiesz się, na czym powinna polegać zdrowa dieta oraz poznasz różne ciekawostki żywieniowe. U nas znajdziesz interesujące przepisy na codzienne przekąski i dania, na przykład sałatkę z jarmużem. Już dziś postaw na zdrowe odżywianie i skorzystaj z naszych żywieniowych inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  10. Looking for the best place to buy Psychedelics muhsrooms , MDMA ( molly ) , coke , lsd , pills, cystal meth, exotics vapes, carts and more others online at natural meds online shop

    Click below for purchase

    buy pure bio cocaine online

    buy pure colombian coke online

    buy crack cocaine online

    buy pure Volkswagen coke online

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!