piątek, 23 grudnia 2011

Imbirowo... Kremowe tagietalle z surimi i imbirem.





Świąteczny czas.
Dla mnie, w tym roku to czas przeprowadzki.
I czas ponownego urządzania się.
I czas ‘odgracania’ z niepotrzebności i bylejakości.
Pachnący kolorową farbą, którą traktujemy ściany...
Potrzebny i konieczny.

Nie mam więc czasu na gotowanie, ani fotografowanie…
Niestety...
Mam tylko nadzieję, że z nowym rokiem, wszystko wróci do normy :)

Tymczasem pokażę Wam kilka zaległych przepisów – w końcu im też należy się publikacja.
Nie świątecznych, bynajmniej – wybaczcie.
Z drugiej strony w natłoku makowców i pierników, może czasem dobrze jest zrobić małą odmianę…

Ciepło Was pozdrawiam!






Tagietalle z surimi i imbirem
/przepis dla dwóch osób/

(Robione późnym latem, jeszcze w Norwegii. Ale imbirowe, kremowe smaki są idealne również na długie, zimowe wieczory.
Zainspirowana przepisem Trufli)


200 – 250 g makaronu, najlepiej tagiatelle
10 – 15 sztuk paluszków krabowych – surimi
2 łyżki sosu rybnego / lub ostrygowego
½ dużego kubka kwaśnej śmietany, najlepiej 18%
1 czubata łyżka drobno startego imbiru
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oleju roślinnego /np.słonecznikowego/
2 łyżki suszonej pietruszki – do posypania /lub ewentualnie inne zioła np. tymianek/
świeżo mielony pieprz i sól do smaku


Ugotować makaron w osolonej wodzie.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, imbir, smażyć aż zacznie pachnieć ( 1- 2 min). Dodać sos rybny i śmietanę. Po chwili, do gorącego już sosu dodać pokrojone w kawałki paluszki krabowe. Popieprzyć i ewentualnie dosolić do smaku.
Wymieszać z makaronem tagiatelle.

Podawać gorące, posypane suszoną pietruszką.


Smacznego!





12 komentarzy:

  1. Nat, spokojnych, pełnych miłości i ciepła Świąt Bożego Narodzenia.

    Ciepło pozdrawiam i życzę także spokojnej przeprowadzki i urządzania sie.
    :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne danie - chętnie skusiłabym się na takie.

    Życzę wesołych, zdrowych, spokojnych i smakowitych świąt Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z makowców to ja widzę u Ciebie , Natalio, tylko mak:) Albo aż MAK:)
    Wszystkiego najpiękniejszego na to Boże Narodzenie, Natalio! Spełnień... i udanej przeprowadzki!

    OdpowiedzUsuń
  4. och, świetny makaron!
    taki delikatny, kremowy, lekki.
    i pełen smaku!

    wspaniałych świat.
    pełnych ciepła i magicznych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać, że spędziłaś w cieple trochę czasu :) Kuchnia baaardzo wakacyjna, lekka i niezimowa. Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam, życzę Ci pięknych świąt i jeszcze dalszej podróży w przyszłym roku.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo piekne zdjecia i niesamowicie apetyczne:)

    bardzo dziękuje za życzenia:) i ja Tobie również życzę:

    Wesołych i Radosnych świąt,
    Wszystkiego dobrego i słodkiego,
    Dla Ciebie i Twoich bliskich:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden z moich ulubionych sposobów na makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję baaardzo za życzenia! Wzajemnie życzę Ci wszelkiej szczęśliwości w ten Świąteczny Czas :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkie połączenia z surimi.Pysznie się prezentuje.
    Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze życzenia dla Ciebie i Twoich bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zycze w takim razie duuuzo energii na dalsze 'przeprowadzkowe' chwile! Ale i odrobiny wytchnienia dla Ciebie / dla Was :)
    Radosnych Swiat!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przeprowadzek nie lubie, za to urzadzanie sie w nowym mieszkanku ma swoj urok. Mam nadzieje, ze nowe lokum stanie sie dla ciebie prawdziwym domem!
    Za daniami makaronowymi przepadam, tak wiec na takie tagliatelle chetnie bym sie skusila. Moze tylko zastapilabym surimi miesem kraba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!