13.05.2012

Zapiekany, faszerowany bakłażan




Kochani, tyle razy już Wam pisałam że b a k ł a ż a n to moje ulubione warzywo.
Uwielbiam! Za kolor, smak, konsystencję i ogromny potencjał, który w sobie niesie. Można zrobić  z niego, podobnie jak z cukinii, dosłownie wszystko.

Taki jak dziś, faszerowany, chodził za mną już długo.
I gdy w końcu go zrobiłam – okazał się naprawdę przepyszny! Cała tajemnica twki w naprawdę dobrym upieczeniu – nie bójmy się czarnej skórki! Bakłażan ma być tak miękki, że aż kremowy, najlepiej doprawiony na pikantno – tak robiono go właśnie na ulicach w Chinach – i mnie taki smakuje najbardziej :)
Jedząc, przymykam z rozkoszy oczy…

Jestem Wam winna przeprosiny na małe zaniedbywanie bloga – to wszystko przez Białą Małpę, która kręci się niespodziewanie dobrze i wymaga masy czasu i energii…
Ale powoli sytuacja się stabilizuje, zatrudniliśmy kolejnego pracownika i może niebawem będę miała więcej czasu. Mam taką nadzieję :)

Życzę pięknej, choć zimniej niedzieli!
/na taki dzień, ten bakłażan jest naprawdę idealny../





Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym.
/porcja dla dwóch osób/


1 duży bakłażan
mięso mielone /nie zważyłam… porcja jak na bolognese dla dwóch osób/
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, pokrojone w plastreki
¼ łyżeczki suszonego pepperoncino
½ łyżeczki suszonego oregano
posiekane, kilka listków świeżej bazylii
1 puszka pomidorów /u mnie pelati/


3 łyżki oleju, do smażenia
kilka listków świeżej bazylii
potarty, twardy ser mozzarella, do posypania /możecie użyć też parmezanu/


Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.

Bakłażana przekrajamy wzdłuż, miąższ z każdej połówki nacinamy ostrym nożem w kratkę, uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążamy ostrą łyżką, zostawiając ok. ½ cm miąższu od skórki. Środki byle jak siekamy w kostkę, solimy, odstawiamy.
Wydrążone połówki również delikatnie solimy, skrapiamy oliwą z oliwek, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 – 20 min /aż wyraźnie zmięknie//

W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy, aż będzie złoty. Dokładamy cebulkę, a gdy zmięknie /po 2 – 3 min/, wrzucamy miąższ z bakłażana i mielone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano, bazylią i pepperoncino. Smażymy, mieszając i rozdrabniając kawałki mięsa przez ok. 10 – 15 min – aż mięso będzie dobrze upieczone, a bakłażanowy miąższ zupełnie miękki.
Dodajemy pomidory w puszce /najlepiej krojone/, mieszamy, dosalamy raz jeszcze i gotujemy aż sos zgęstnieje /jakieś 5 min/.

Z piekarnika wyciągamy połówki bakłażana, delikatnie nakładamy do nich farsz i wkładamy raz jeszcze do piekarnika. Całość zapiekamy 8 – 10 min. Nie bójcie się, że skórka z bakłażana zrobi się prawie czarna – taka powinna być, i taka jest najlepsza :)

Gotowe danie posypujemy świeżą bazylią i startym serem.
Podajemy z ryżem, najlepiej basmati.


Smacznego!!







29 komentarzy:

  1. Właśnie sobie uświadomiłam, że najczęściej faszeruję cukinię, w tym roku muszę to zmienić;) Bardzo apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaaaaaa jak to apetycznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze do niedawna nie przepadałam za bakłażanem, ale ostatnio zasmakował mi właśnie w wersji zapiekanej. Aż mi ślinka cieknie tak pięknie go sfotografowałaś!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podzielam Twoją miłość do bakłażanów. A faszerowane są najlepsze!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez bardzo lubie baklazana. Od niedawna wprawdzie, ale za to namietnie ;) Podoba mi sie ta wersja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku Natalio, jakże pyszne zdjęcia! Niesamowicie aptetyczne, cudowne połączenie!:)
    Śliczne zdjęcia, przepiękne.
    Uściski Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam bakłażana za jego cudny kolor! Przepyszne danie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nat! Co za zdjęcia! Przepadłam dla nich i dla tego dania! Cudowne!
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny musiał być. Chodzi za mną taki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też ostatnio stworzyłam takiego, pyszna sprawa!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. chciałam tylko napisać, że zakochałam się w Twoim blogu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, bardzo mnie to cieszy! :)

      Usuń
  13. własnie siedzi w piekarniku;) Smakuje cudnie. ja użyłam mięsa z indyka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo z indykiem też musi być świetny ! Ciesze się że smakowało =)
      Mam w planie kolejny przepis na bakłażana =)

      Usuń
  14. Zrobiłam i mimo upału za oknem smakuje cudownie :) Dziękuję za przepyszny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakował :)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  15. Właśnie cała moja rodzinka rozkoszowala się zapiekanym baklazanem .Pycha .Smaczniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. a mój właśnie się robi mam nadzieje że wyjdzie tak apetycznie jak wygląda na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Patrze na te zdjecia i patrze i slinka mi leci ;) w koncu zrobilam :)
    Moj maz nie chcial mi uwiezyc ze na prawde zrobilam taki obiad :)!!!!!
    Milosc wielka do Twego bloga
    xoxoxoxoxoxo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwo droga! :) Nawet nie wiesz ile radości sprawił mi Twój komentarz :))
      Polecam się na przyszłość!

      Pozdrawiam ciepło - Nat.

      Usuń
  18. Bakłażany uwielbiam, moja druga polowa je lubi przyrządzać. I przepis tez. Przywieźliśmy go wraz z książka kulinarna z collegu Schumacher z UK. jest tam więcej ciekawostek. Podrożę, podroze

    OdpowiedzUsuń
  19. Gruboo... zapach nieziemski !!!!siedzi w piekarniku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. nat. wielkie dzięki za ten przepis. Jak dla mnie bakłażany idealne, takich właśnie szukałam, co nieco dorzuciłam, ale niewiele. Pozwoliłam sobie opublikować przepis u siebie oczywiście z linkiem do Ciebie, nigdy inaczej nie robię. Jeszcze raz wielkie dzięki.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Syfy posiłek, i to bez dwóch zdań :DD

    OdpowiedzUsuń
  22. Wlasnie kupilem produkty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...