poniedziałek, 4 czerwca 2012

Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej, ze szparagami i zielonym pesto.




I znów zamęczam Was szparagami. 
Każdym kolejnym pęczkiem cieszę się jak dziecko:)

Ten przepis podpatrzyłam u Asi - dziękuję Kwestii Smaku za piękne inspiracje.
Danie jest przepyszne!
I wbrew pozorom, naprawdę robi się je błyskawicznie.
Można z ziemniaczkami, pieczywem, można i bez. 
Nic mu już nie brakuje. 

Bardzo, bardzo polecam! 





Piersi z kurczaka ze szparagami i sosem z zielonym pesto.
/porcja dla dwóch osób, źródło - przepis Asi z Kwestii Smaku/


2 pojedyncze, duże piersi z kurczaka
8 plasterków długo dojrzewającej szynki /u mnie szwarcwaldzka/
1 pączek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki zielonego pesto
80 ml śmietany kremówki 30%
duża garść liści bazylii

sól i świeżo mielony pieprz do smaku



Filety z kurczaka oczyszczamy. Każdą pierś przekrajamy na 4 mniejsze części /możecie też przekroić na 2 części – wtedy porcje będą po prostu większe/, leciutko solimy /uwaga! Szynka jest słona!/ i pieprzymy do smaku. Każdą porcję mięsa zawijamy w plasterek długo dojrzewającej szynki.

Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, gotujemy na parze przez ok. 3 – 5 min – aż lekko zmiękną. Gotowe przelewamy zimną wodą, odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kładziemy ‘roladki’ z piersi kurczaka. Smażymy z obu stron, aż będą wyraźnie zarumienione /im mniejsze porcje, tym szybciej się usmażą/. Na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy zielone pesto, delikatnie mieszamy. Dorzucamy ugotowane na parze szparagi, zagotować, żeby sos nieco zgęstniał i ściągnąć z ognia.
Przed podaniem solidnie posypujemy świeżą bazylią.

Pyszne z młodymi, gotowanymi na parze ziemniakami.


Smacznego!






10 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia :) Szkoda, że szparagi już raczej się kończą...

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne danie i pieknie sfotografowane:) Mniam uwielbiam szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie, wiosennie, smacznie i aromatycznie. Cudowne jedzonko i cudowne fotki!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia fantastyczne i smaki wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie tam mozesz szparagami zameczac chocby i do konca swiata :)
    Piekne, eleganckie danie i swietne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne na zakończenie sezonu! Jak Ty dajesz radę tak gotować dla domu i dla Małpy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalio! Piękna i cudownie apetyczna propozycja! Chyba trafi jutro u mnie na stół.
    Podziwiam zdjęcia i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachwycające danie, piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!