I znów zamęczam Was szparagami.
Każdym kolejnym pęczkiem cieszę się jak dziecko:)
Ten przepis podpatrzyłam u Asi - dziękuję Kwestii Smaku za piękne inspiracje.
Danie jest przepyszne!
I wbrew pozorom, naprawdę robi się je błyskawicznie.
Można z ziemniaczkami, pieczywem, można i bez.
Nic mu już nie brakuje.
Bardzo, bardzo polecam!
Piersi z kurczaka ze szparagami i sosem z zielonym pesto.
/porcja dla dwóch osób, źródło - przepis Asi z Kwestii Smaku/
2 pojedyncze, duże
piersi z kurczaka
8 plasterków długo
dojrzewającej szynki /u mnie szwarcwaldzka/
1 pączek zielonych
szparagów
2 łyżki oliwy z
oliwek
4 łyżki zielonego
pesto
80 ml śmietany
kremówki 30%
duża garść liści
bazylii
sól i świeżo mielony
pieprz do smaku
Filety z kurczaka oczyszczamy.
Każdą pierś przekrajamy na 4 mniejsze części /możecie też przekroić na 2 części – wtedy porcje będą po prostu większe/,
leciutko solimy /uwaga! Szynka jest
słona!/ i pieprzymy do smaku. Każdą porcję mięsa zawijamy w plasterek długo
dojrzewającej szynki.
Ze szparagów odłamujemy
zdrewniałe końcówki, gotujemy na parze przez ok. 3 – 5 min – aż lekko zmiękną.
Gotowe przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z
oliwek, kładziemy ‘roladki’ z piersi kurczaka. Smażymy z obu stron, aż będą
wyraźnie zarumienione /im mniejsze
porcje, tym szybciej się usmażą/. Na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy
zielone pesto, delikatnie mieszamy. Dorzucamy ugotowane na parze szparagi, zagotować,
żeby sos nieco zgęstniał i ściągnąć z ognia.
Przed podaniem solidnie
posypujemy świeżą bazylią.
Pyszne z młodymi, gotowanymi na
parze ziemniakami.
Smacznego!
Piękne zdjęcia :) Szkoda, że szparagi już raczej się kończą...
OdpowiedzUsuńPiekne danie i pieknie sfotografowane:) Mniam uwielbiam szparagi:)
OdpowiedzUsuńPięknie, wiosennie, smacznie i aromatycznie. Cudowne jedzonko i cudowne fotki!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
zdjęcia fantastyczne i smaki wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńMnie tam mozesz szparagami zameczac chocby i do konca swiata :)
OdpowiedzUsuńPiekne, eleganckie danie i swietne zdjecia.
Idealne na zakończenie sezonu! Jak Ty dajesz radę tak gotować dla domu i dla Małpy?
OdpowiedzUsuńNatalio! Piękna i cudownie apetyczna propozycja! Chyba trafi jutro u mnie na stół.
OdpowiedzUsuńPodziwiam zdjęcia i serdecznie pozdrawiam:)
Raj dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńZachwycające danie, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńpg สล็อต เกมสล็อตออนไลน์ได้รับความนิยมอย่างมากในปัจจุบัน โดยเฉพาะจาก PG SLOT ซึ่งเป็นนักพัฒนาเกมชื่อดังที่มีความรู้สึกทันสมัยและคุณภาพเยี่ยม ผ่านอุปกรณ์มือถือที่ทันสมัยและสะดวกสบาย
OdpowiedzUsuń