wtorek, 23 października 2012

Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem.





Moja pierwsza.
Pikantna i rozgrzewająca.

Ostatnio zachwycałam się fotoreportażem Bei z corocznych dyniowych zakupów.
Niesamowite! Nawet nie przypuszczałam że dyń może być aż tak wiele.
Piękne są!
A u nas bida, co prawda udało mi się dostać na targu Hokkaido (pycha!)
Ale dynia, z której zrobiłam tą zupę, to po prostu ‘dynia’.

‘A jaki to gatunek’ – pytam pani na straganie.
‘hmm?.. No… dynia!’

No więc….dynia! =)




Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem.

1 średniej wielkości dynia, pokrojona w kostkę i obrana
1 ok 6cm kawałek imbiru, drobno starty
5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 duża cebula, pokrojona w piórka
1litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka imbiru w proszku
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki pinii, uprażonych na suchej patelni

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy cebulę, czosnek i świeży imbir. Smażymy przez klika minut, aż zacznie pachnieć, a cebulka lekko się zeszkli.

Dorzucamy dynię, mieszamy, tak, żeby obtoczyć ją w tłuszczu. Smażymy kolejne 5 min.
Całość zalewamy bulionem (jeśli lubicie mniej gęstą zupę – można śmiało wlać więcej bulionu, albo dolać go już po zmiksowaniu).
Dodajemy sól i pieprz do smaku, oraz sproszkowany imbir.
Gotujemy do miękkości, miksujemy na gładką masę (tu, zupę można rozcieńczyć).


Podałam dyniową z prażonymi orzechami pinii :)

Smacznego!








13 komentarzy:

  1. Robiłam wczoraj bardzo podobną - wyszła zaskakująco pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, kremowa i bardzo aromatyczna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z moich ulubionych! Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka dyniowa z pazurem lubie najbardziej. Imbir dodaje dyni charakteru!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko co pikantne i już czuję, że taka zupa byłaby w moim domu hitem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesień bez dyni to jak lato bez pomidorów. Jak teraz zaczniesz eksperymentować to hoho ;) Polecam zupę dyniową ze świeżym sokiem marchewkowym i parmezanem. Miód!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudna zupa i piękne zdjęcia u Ciebie. Uwielbiam na nie patrzeć.
    ZUpa musi mieć świetny smak.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale tu ładnie i smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. najwazniejszy skaldnik w domu jest, wiec jutro sprobuje zrobic zupke wg Twojego przepisu...
    jak patrze na Twoje zdjecia, aż slinka mi cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  10. hej :) to będzie moja trzecia przygoda z dynią w roli głównej, swoją drogą polecam ciasto dyniowe z imbirem u mnie był to hit ale do rzeczy chce zapytać czy orzeszki pinii można zastąpić czymś innym ?
    Z góry dzięki za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! Możesz zastąpić np prażonymi pestkami dyni lub ewentualnie słonecznika :)

      Usuń
  11. Kochani, ja robie zupe z dyni ale jej nie obieram.Skorka daje zupie pomaranczowy cudowny kolor!!!!
    Polecam goraco!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!