niedziela, 16 grudnia 2012

Na r o z g r z a n i e. Zupa soczewicowa z cynamonem.




F a n t a s t y c z n a !
Naprawdę, zupa jest warta grzechu - moja ulubiona. 

Cudownie r o z g r z e w a j ą c a, aromatyczna - ciekawe połączenie słodkiego i pikantnego smaku.
Super p o ż y w n a  - u nas zazwyczaj z kawałkiem bagietki w roli pełnowartościowego obiadu.
No i.... jak p a c h n i e w całym domu!

Na zimowe, długie w i e c z o r y. 
Stoję nad garnkiem i mieszam drewnianą łychą. 
Kosztuję, kosztuję, kosztuję.....
Ciepło i zapach.







Rozgrzewająca zupa z soczewicą i cynamonem.
/ źródło i inspiracja - przepis Liski /


2 cebule, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy

2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kuminu indyjskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki pepperoncino
400g pomidorów z puszki (jedna cała puszka)
100 – 15og czerwonej soczewicy
ok. litra* wywaru warzywnego lub drobiowego – (u mnie warzywny)
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

* Ilością wywaru i soczewicy regulujemy gęstość zupy.


W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy ok. 3 – 5 min – aż cebula lekko się zeszkli.
Dodać przyprawy, smażmy mieszając, aż zacznie wyraźnie pachnieć – ok. 1 – 2 min.

Dodać pomidory, wcześniej przygotowany bulion i pomidory. Gotujemy przez ok. 20 – 30 min, soczewica musi być zupełnie miękka, a zupa dość gęsta.
Dosmaczamy solą i świeżym pieprzem.

Zupę można jeść w takiej postaci, jednak naprawdę fantastycznie smakuje z karmelizowaną, słodko – pikantną cebulką – i tak taż zawsze ją podaję (w a r t o !)


Karmelizowana, słodko - ostra cebula:

1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
2-3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki pepperoncino
1 łyżka brązowego cukru


Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na dużym ogniu aż wyraźnie nabierze złoto-brązowego koloru. Dodajemy cukier, cynamon i papryczkę, smażymy jeszcze chwilę, aż cebulka się skarmelizuje.

Zupę podajemy z łyżką tak przygotowanej cebuli, z odrobiną jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, posypaną świeżą natką pietruszki.



Smacznego!





11 komentarzy:

  1. Widziałam różne przepisy na zupę soczewicową, ale nie z cynamonem. Lubię ten dodatek, więc na pewno Twoja wersja przypadnie mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  2. O cynamonie w zupie jeszcze nie słyszałam, ale zapowiada się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna!
    ach, sycąca i rozgrzewająca.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa soczewicowa, aż mi się dzieciństwo przypomniało ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach Natalko, kochana, jakie piękne zdjecia! Wspaniałe, nie mogę się napatrzeć.
    Zupkę chętnie bym zjadła, cudowna.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że to naprawdę ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę znakomite zdjęcia.
    Julita :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie:) przepiękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada oblednie! Zima nie ma to jak dobra, rozgrzewajaca zupa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cyncmon! Dziękuję z pewnością dodam Twój przepis do zakładek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupa z soczewicy to jedna z moich ulubionych. Sycąca i rozgrzewająca. Z cynamonem jeszcze nie próbowałem. Brzmi mocno egzotycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!