Już jakiś czas temu przydybałam t ą bakłażanowąsałatkę na blogu Bei
I kilka razy robiłam zmodyfikowaną wersję, zazwyczaj jako dodatek do
mięsa.
Ta tutaj, smakuje mi najbardziej.
Aromatyczna, lekko pikantna. Pyszna!
......
Sałatka bakłażanowa ze świeżą natką pietruszki.
/Inspiracja przepisemBei/
2 bakłażany,
pokrojone w drobną kostkę
¼ łyżeczki suszonej
pepperoncino
sól i świeżo mielony
pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
natka pietruszki
3 – 4 łyżki oliwy z
oliwek, do smażenia
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy bakłażany. Solimy,
pieprzymy do smaku /zazwyczaj soli trzeba
szczodrze/ i smażymy aż z u p e ł n i
e zmiękną, a skórka będzie czarna.
Do upieczonych bakłażanów dodajemy świeżą, posiekaną
pietruszkę i odrobinę octu balsamicznego.
Najsmaczniejsza jest po wystudzeniu.
Sałatkę podałam z grillowaną piersią z kurczaka.
Smacznego!
świetnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka!
OdpowiedzUsuńZrobię sobie taką ,tylko kupię świeżą natkę :)
Pozdrowionka.
uwielbiam bakłażany!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł też bardzo lubię bakłażany:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bakłażany, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby je podać w takiej wersji. koniecznie muszę spróbować. chyba nawet z cukinią dałoby się podobnie (kombinuję bo wczoraj nakupowałam cukinii :]). pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńWygląda wprost genialnie - ale dla mnie genialne jest wszystko z bakłażanami <3 Szkoda, że rodzina nie podziela mego uwielbienia... A może to i dobrze, bo wtedy chyba jadłabym bakłażany codziennie :> Pozdrawiam! gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPiękne :) Muszę się skusić
OdpowiedzUsuńświetna sałatka :) ja zajadam się surówką z marchewki którą robię według tego przepisu http://www.codogara.pl/7935/surowka-z-marchwi/
OdpowiedzUsuń53 yr old Database Administrator II Wallie Bottinelli, hailing from Brossard enjoys watching movies like Analyze This and Jigsaw puzzles. Took a trip to Flemish Béguinages and drives a Navigator. pojawiaja sie na tej stronie
OdpowiedzUsuń