poniedziałek, 4 marca 2013

Sałatka bakłażanowa.




Już jakiś czas temu przydybałam  t ą  bakłażanowąsałatkę na blogu Bei
I kilka razy robiłam zmodyfikowaną wersję, zazwyczaj jako dodatek do mięsa.
Ta tutaj, smakuje mi najbardziej.
Aromatyczna, lekko pikantna. Pyszna!

......


Sałatka bakłażanowa ze świeżą natką pietruszki.
/Inspiracja przepisemBei/


2 bakłażany, pokrojone w drobną kostkę
¼ łyżeczki suszonej pepperoncino
sól i świeżo mielony pieprz
 1 łyżeczka octu balsamicznego
natka pietruszki

3 – 4 łyżki oliwy z oliwek, do smażenia


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy bakłażany. Solimy, pieprzymy do smaku /zazwyczaj soli trzeba szczodrze/ i smażymy aż  z u p e ł n i e  zmiękną, a skórka będzie czarna.
Do upieczonych bakłażanów dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę i odrobinę octu balsamicznego.
Najsmaczniejsza jest po wystudzeniu.

Sałatkę podałam z grillowaną piersią z kurczaka.



Smacznego!




 I pozytywny, wiosenny akcent - w końcu to już tuż tuż! :)




9 komentarzy:

  1. Wspaniała sałatka!
    Zrobię sobie taką ,tylko kupię świeżą natkę :)
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł też bardzo lubię bakłażany:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bakłażany, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby je podać w takiej wersji. koniecznie muszę spróbować. chyba nawet z cukinią dałoby się podobnie (kombinuję bo wczoraj nakupowałam cukinii :]). pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wprost genialnie - ale dla mnie genialne jest wszystko z bakłażanami <3 Szkoda, że rodzina nie podziela mego uwielbienia... A może to i dobrze, bo wtedy chyba jadłabym bakłażany codziennie :> Pozdrawiam! gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne :) Muszę się skusić

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna sałatka :) ja zajadam się surówką z marchewki którą robię według tego przepisu http://www.codogara.pl/7935/surowka-z-marchwi/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!