Mój ulubiony b a k ł a ż a n - po raz kolejny :)
Gdy tylko zobaczyłam tą sałatkę na blogu Majki, wiedziałam że muszę, absolutnie m u s z ę ją wypróbować.
Inaczej niż Maja, upiekłam je w piekarniku - jest znacznie szybciej niż obsmażanie takiej ilości warzywa na patelni, uważajcie tylko żeby ich nie spalić.
Dressing i granat idealnie się ze sobą komponują, i k o l o r y grają... Danie jest przepyszne i wygląda naprawdę pięknie.
Bardzo polecam, sałatka najlepiej smakuje na zimno, po kilku godzinach od przygotowania - smaki zdążą się przegryźć.
Gruzińska sałatka z bakłażanem i granatem - Badrijani salati.
(przepis znaleziony na stronie Majki - Kalejdoskop Kulinarny. Lekko przeze mnie zmodyfikowany)
2 bakłażany pokrojone wdłuż na bardzo cienkie plastry
sól morska
olej roślinny lub oliwa, do smażenia
Dressing:
1 łyżeczka nasion kolendry
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki grubej soli (użyłam himalajskiej różowej)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki + natka do dekoracji
ziarenka wyłuskane z jednego dojrzałego granatu
1 suszona mała chilli, skruszona w palcach
3 łyżki jogurtu naturalnego
(Piekłam bakłażany w dwóch turach).
Przekładamy pastę do miseczki, dodajemy jogurt, chilli i natkę pietruszki.
Smacznego!
• • •
Georgian salad with eggplant and pomegranate - Badrijani salati.
(recipe found on this page. Slightly modified by me)
2 aubergines cut lenghtwise to very thin slices
sea salt
vegetable oil or olive oil, for frying
Dressing:
1 tsp coriander seeds
1 large clove of garlic
1/2 teaspoon coarse salt (I used pink himalayan salt)
3 tablespoons chopped parsley + some parsley for decoration
seeds from one pomegranate
1 small dried chilli pepper, crushed
3 tablespoons plain yogurt
Preheat oven to 160 C.
Sliced eggplant sprinkle with salt and oil (or olive oil). Spread the slices on a baking tray lined with baking paper, put in the oven for about 10 minutes - eggplant should be golden-brown.
(I baked eggplants in two batches).
Prepare dressing - roast the coriander seeds on the dry frying pan, put it to the mortar. Add the coarse salt and pound. Add the garlic, pound until you get a thick paste.
Put the paste into a bowl, add yogurt, chilli and parsley.
Spread the eggplant slices on the plate, pour the dressing, sprinkle generously with pomegranate seeds and parsley.
Zrobilas! :) Nawet nie wiesz, jak sie ciesze :) Ta salatka urzekla mnie niesamowicie...ciesze sie, ze i Tobie smakowala...
OdpowiedzUsuńMaju, sałatka jest wprost o b ł ę d n a ! Dziękuję za fantastyczny przepis:*
Usuńonet
OdpowiedzUsuńNieziemskie połączenie :) Walory wizualno-estetyczne spełnione w 100 %. Co na pewno przekłada się też na pyszny, niepowtarzalny smak.
OdpowiedzUsuńsuper przepis i genialnie prosty, w pełni nadający się dla osób na diecie bezglutenowej - koniecznie trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuń