Drożdżowe mnie lubi. Lubimy się z drożdżowym.
Zaczęło się siedem lat temu, od pizz. Tych całkiem niedoskonałych, wreszcie tych całkiem zgrabnych.
Zawsze rozumiałam drożdże, nic mnie tu nie dziwiło.
Płynnie przeszłam na drożdżowe na mleku, słodkie, cudne drożdżowe, po którym ręce pachną n a j p i ę k n i e j.
Wiem, że muszę z nimi delikatnie, subtelnie.
Z czułością, chciało by się rzec, i sporo w tym prawdy.
Wiem, że nie można ich poparzyć. Że muszą mieć c i e p ł o żeby żyć. Rozumiem to doskonale, mam przecież d o k ł a d n i e tak samo! :-)
Wiem, że nie mogę drożdżowego pośpieszać. Ale i po co miałabym to robić? Mam tyle innych rzeczy do ogarnięcia. W m i ę d z y czasie.
Robię więc sobie to i owo, a ciasto spokojnie rośnie. Bez stresu.
Drożdżówka z serem, dżemem morelowym i malinami.
/źródło - ten przepis/
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka suszonych drożdży instant
30 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 ml ciepłego mleka
50 g masła, stopionego i przestudzonego
szczypta soli
Nadzienie:
mały słoik dżemu morelowego
duża garść świeżych malin
5 - 6 łyżek białego, trzykrotnie mielonego sera (użyłam sera z wiaderka, jak na sernik)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 roztrzepane jajko, do posmarowania ciasta
gruby cukier trzcinowy, do posypania
Zagniatamy ciasto (przynajmniej przez 5 minut), powinno odklejać się od rąk, być miękkie i sprężyste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (ok 1 i 1/2 h).
Pieczemy ok 25 - 30 minut, aż strucle ładnie się zarumieni.
• • •
/ source - this recipe /
300 g all purpose wheat flour
1 tsp instant dried yeast
30 g sugar
1 package of vanilla sugar
125 ml warm milk
50 g butter, melted and cooled down
pinch of salt
Filling:
small jar of apricot jam
large handful of fresh raspberries
5 - 6 tablespoons of white cheese (I used cheese like for a cheesecake)
2 teaspoons ground cinnamon
1 beaten egg for brushing the dough
thick cane sugar, for sprinkling
Knead the dough (at least for 5 minutes), it should be soft and elastic. Cover the dough with a cloth and leave in a warm place until doubled in volume (for about 1 and 1/2 h).
Bake for about 25 - 30 minutes, until golden brown.
Jak ta strucla cudownie wygląda! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia! ;)
Wspaniała strucla! Kocham drożdżowe ciasta. Kocham je robić, patrzeć jak rosną, wąchać i zajadać. Najlepiej jeszcze ciepłe. Coś wspaniałego.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Mmmm...pycha! Juz zakochalam sie w tej strucli ;)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam drożdżowe - przygotowywanie to celebracja, a zapachy... Nie da się ich opisać :)
OdpowiedzUsuńCudna ta strucla :)