Z moją miłością do kuchni włoskiej, nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu :)
S t r o m b o l i. Drożdżowe, pizzowe ciasto "zaplecione" w bochen, a w środku farsz z białej kiełbasy, wędlin, warzyw i serów.
Wypiek wymyślony w połowie XX wieku przez amerykańskich włochów.
Nie jest to klasyczne, włoskie gotowanie, z kilkoma zaledwie składnikami.
Ale jest tak smaczne, że przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Eksplozja smaku!
Użyjcie kiełbasy i serów naprawdę dobrej jakości, poczekajcie cierpliwie aż wierzch pięknie się zarumieni, ah!
Nie pożałujecie :)
Dla mnie na pewno do powtórzenia. Nie raz.
Jak powiedział P. - 'jedno z u l u b i o n y c h'
Smacznego!
Stromboli
(na podstawie przepisu z magazynu Kuchnia nr 05/2014)
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Na farsz:
400 g białej surowej kiełbasy
1 łyżeczka ostrej papryki (użyłam ostrej wędzonej)
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (lub suszonej bazylii albo oregano)
1 łyżka oliwy
2 cebule, pokrojone w pióra
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
100 g cienkich plastrów szynki
100 g plastrów salami
200 g sera mozzarella
garść startego twardego sera typu Parmezan
garść czarnych oliwek, przepołowionych
1 jajko roztrzepane z odrobiną wody, do posmarowania wierzchu
Z gotowego ciasta robimy kulkę, wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na min 30 min, najlepiej na godzinę)
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Ciasto, które zostało po bokach nacinamy ostrym nożem w skośne paski grubości ok 1,5 - 2 cm, nakładamy je na przemian na farsz, tworząc warkocz.
Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Studzimy kilka minut, kroimy w plastry.
• • •
(based on the recipe from the polish magazine ‚Cuisine’ No 05/2014)
For the dough:
2 cups all purpose wheat flour
1 cup warm water
1 teaspoon instant yeast
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon sugar
For the stuffing:
400 g of white raw sausage
1 teaspoon chilli pepper (I used hot smoked paprika, works really well)
1/2 teaspoon of Provencal herbs (or dried basil or oregano)
1 tablespoon olive oil
2 onions, cut into pen
2 cloves garlic, thinly sliced
100 g thin slices of ham
100 g slices of salami
200 g mozzarella cheese
a handful of grated hard cheese (like Parmesan or Grana Padano)
a handful of black olives, halved
1 egg beaten with a little water, to grease the top
At this time, prepare the remaining ingredients.
Leave it to rise for another 30 minutes.
Cool it down for a few minutes, cut into slices.
Zaciekawiła mnie nazwa. Ostatnie wakacje spędziłam na Sycylii i dowiedziałam sie wiele o wulkanie Stromboli. A tu nawet jest wersja kuchenna. Żałuję, ze nie zrobię, bo jestem na bezglutenie, ale wygląda obłędnie i tylko łezkę mogę uronić. To byłaby świetne danie na wspomnienia.
OdpowiedzUsuńPiekłam stromboli na kalafiorowym "cieście" http://hit2011.blox.pl/2014/08/STROMBOLI-Z-KALAFIORA.html .Pewnie całkiem niezgodnie z włoską klasyką, ale też pysznie. Chętnie spróbuję tej wersji, wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńzapisuję :) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzepis do wykorzystania, wygląda to wręcz przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńO wow, ależ to pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcia, gratulacje ! A pomysł na danie na 6 ! świetna propozycja na danie główne, a do tego polecam sosy Develey: 1000 wysp, tzatziki, czosnkowo-ziołowy, chilli, tatarski czy salsa mexicana, palce lizać :)
OdpowiedzUsuń39 yr old Environmental Tech Stacee Vowell, hailing from Chatsworth enjoys watching movies like Galician Caress (Of Clay) and Macrame. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a Ram. strona tutaj
OdpowiedzUsuń