Piękne, letnie danie z kurczakiem. Zrobiłam i przepadłam...
Na pewno na stałe wejdzie już do mojego codziennego obiadowego repertuaru.
Poświećcie chwilę, żeby dobrze zabalansować sos, a będziecie zachwyceni efektem :)
Polecam bardzo bardzo!
Przepyszny kurczak CYTRYNOWY.
(inspiracja przepisem Katie Quinn Davies z książki „What Katie Ate”)
Porcja dla dwóch osób
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ostrej wędzonej papryki
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone, pokrojone w kostkę
3 łyżki masła, roztopionego
Sos cytrynowy:
1/3 szklanki sosu sojowego
3/4 szklanki soku z cytryn (z ok. 3 cytryn)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru trzcinowego
skórka otarta z jednej cytryny
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól morska i świeżo mielony pieprz, do smaku
Ryż:
200 g ryżu basmati, ugotowanego
1/2 pęczka pietruszki, bardzo drobno posiekanej
kilka gałązek świeżego lubczyku, bardzo drobno posiekanego
sól, do smaku
1 zielona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki, do posypania
świeża kolendra, opcjonalnie
świeża kolendra, opcjonalnie
Po tym czasie polewamy kurczaka sosem cytrynowo - sojowym, redukujemy temperaturę piekarnika do 150 st C, pieczemy kolejne 15 minut.
Smacznego!
• • •
Delicious LEMON chicken.
(Inspiration from Katie Quinn Davies’s book "What Katie Ate")
Serves two.
3 tablespoons flour
1 tablespoon smoked paprika
sea salt and freshly ground black pepper
2 single chicken breasts, cleaned, cut into bite-sized pieces
3 tablespoons butter, melted
Lemon sauce:
1/3 cup soy sauce
3/4 cup lemon juice (from approx. 3 lemons)
1/4 cup olive oil
2 teaspoons of brown sugar
grated zest of one lemon
3 cloves garlic, crushed
sea salt and freshly ground pepper, to taste
Rice:
200 g basmati rice, cooked
1/2 bunch parsley, finely chopped
few sprigs of fresh lovage, very finely chopped
salt, to taste
1 green chilli, sliced into thin slices, to garnish
fresh coriander
fresh coriander
After this time, pour the lemon - soy saouce over the top of the chicken, reduce the oven temperature to 150 degrees C and bake for another 15 minutes.
Enjoy!
Mmm, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobilas smaku... :) Ide troche posprzatac zeby przestac myslec o jedzeniu :))
OdpowiedzUsuńO rany, co wchodzę na Twojego bloga ostatnio to mi tak ślinka cieknie, że szok! Najpierw te szaszłyczki, teraz kurczak cytrynowy... Mmm, ależ będzie rozpusta w weekend! ;)
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że tak, jak i Ty, przepadłabym, jedząc to danie. Świetnie wygląda; )
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ale mięso było takie kwaśne że ledwo dało się zjeść a i tak dałam mniej cytryny.
OdpowiedzUsuńA zachowałeś proporcje pozostałych składników, szczególnie tych które balansują kwaśność? :)
UsuńPozdrawiam!
zachowałam wszystkie proporcje skladnikow,jedyne co to zamiast 3 cytryn dałam dwie mniejsze i tak kwas jak ch*j... :(
OdpowiedzUsuń