poniedziałek, 29 czerwca 2015

Potica. Drożdżowy zawijaniec z orzechami. Kuchnia Słoweńska. Kulinarne Podróże Electrolux!



Zbierając informacje o kuchni Słoweńskiej, to właśnie Potica wskazywana była jako 'national dish' (tuż obok ajdovi žganci, rodzaju prażonych klusek gryczanych, podawanych na ciepło z kiszona kapustą i / lub skwarkami). 
Kluski jakoś nie przypadły mi do gustu, Potica natomiast - jak najbardziej! 

Wybaczcie, że latem (!) pokazuje Wam to jesienne ciasto ;-) Owocowe wypieki też będę, obiecuję! 
Tymczasem jeśli lubicie drożdżowe, orzechy i masło, zróbcie tego zawijańca, bez względu na porę roku. Wbrew pozorom tak trudno nie jest, chociaż im cieniej rozwałkowane ciasto tym lepiej - nasz docelowy rulon ma więcej maślano - orzechowych warstw... 
Najlepiej ułożyć i piec zwinętą Poticę w foremce do babki z kominem. Ja takowej nie miałam, piekłam ją na blasze 'na płasko' przez co nie jest okrągła. Upieczcie w formie z kominem, a będzie jeszcze ładniejsza! 

Zapraszam po przepis na stronę Electrolux'a - klik
(* uwaga! Strona nie działa z przeglądarek w telefonach. Zajrzycie proszę z kompa)

Polecam! 



1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie, uwielbiam ciasta drożdżowe, więc porywam parę kawałków!: )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!