czwartek, 9 lipca 2015

Sernik jagodowy z białą czekoladą (Blueberry cheesecake with white chocolate).




Po dłuższej przerwie od pieczenia, wracam ze s ł o d k i m. 
Kolejny serniczek, a jest już ich na blogu całkiem pokaźna gromadka :) 

Tym razem, pomysł podpatrzony od Agnieszki z bloga Bayaderka. Ten sernik zaznaczyłam sobie już do zrobienia w zeszłym roku, ale... już PO sezonie jagodowym... Przypomniałam sobie o nim na niedzielnym wyjeździe, kiedy dosłownie weszliśmy w krzaki pełne czarnych kuleczek. Jagody! 

Sernik jest głownie z sera Philadelphia, jest bardzo, bardzo delikatny i kremowy, leciutko i interesująco przebija słony posmak. Dodałam też kubek mascarpone, ale śmiało możecie poeksperymentować z serami, zachowując ogólną koncepcję i proporcje. 
K o n i e c z n i e musi postać parę godzin w lodówce. I zimny jest najlepszy :) 

Bardzo polecam! 




Sernik jagodowy z białą czekoladą.
(sernik o średnicy 20 cm; inspiracja - ten przepis)


Składniki na spód:

100 g ciasteczek maślanych
40 g masła, roztopionego i przestudzonego 

Składniki na masę serową:

500 g serka Philadelphia
250 g mascarpone
150 g białej czekolady 
120 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
120 g jagód, zmiksowanych na puree
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki brązowego cukru
3 jajka, średniej wielkości

Na polewę:

3 łyżki świeżych jagód
150 ml jogurtu greckiego 
1 - 2 łyżki cukru


Piekarnik nagrzewamy do 140 st C. 

Dno i boki foremki o średnicy ok 20 cm smarujemy masłem. 
Ciasteczka miksujemy na ‚piasek’, łączymy z roztopionym masłem. Masą wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki. 

Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy śmietanką, podgrzewamy na minimalnym ogniu w garnku o grubym dnie - aż czekolada zupełnie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia. 

W dużej misie łączymy ser (Philadelphię i mascarpone) z musem jagodowym i ostudzoną masą czekoladową. Dodajemy cukier (do smaku, ja dodałam 3 łyżki brązowego cukru), mąkę i po jednym jajku, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy masę do foremki z przygotowanym wcześniej spodem (masa jest dość płynna). 

Pieczemy ok 1 h 30 minut, wierzch sernika powinien być ścięty. 

Do przygotowania polewy, mieszamy jogurt grecki i cukier, wyjmujemy upieczony sernik, na wierzch wykładamy masę. Całość posypujemy świeżymi jagodami, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 15 min. 

Gotowy sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc - sernik ma delikatną, bardzo kremową konsystencję i musi naprawdę porządnie stężeć. 

Smacznego! 







•               •               •



Blueberry cheesecake with white chocolate. 
(Cheesecake with a diameter of 20 cm, inspiration - this recipe)

Ingredients for the base:

100g butter cookies
40 g butter, melted and cooled down

Ingredients for the cheese:

500 g Philadelphia cream cheese
250 g mascarpone
150 g white chocolate
120 ml whipping cream (30% or 36% fat)
120 g blueberries, mixed into a puree
1 tablespoon cornstarch
3 tablespoons brown sugar
3 eggs, medium size

For topping:

3 tablespoons fresh blueberries
150 ml Greek yogurt
1 - 2 tablespoons sugar


Preheat the oven to 140 degrees C.

Grease with butter the bottom and sides of the mold with a diameter of about 20 cm.
Process cookies in the food rocessor, combine with the melted butter. Put the mass into the springform pan. Refrigerate. 

Break the white chocolate into pieces, add the cream, warm it up on a minimum fire in a pot with a thick bottom - until chocolate is melted and completely smooth. Let it stand for cooling off.

In a large bowl combine cheese (Philadelphia and mascarpone) blueberry mousse and the cooled chocolate mass. Add sugar (to taste, I added 3 tablespoons brown sugar), flour and one egg at the time, mixing briefly, just until combined. Pour the mass into the baking tin. 

Bake about 1 hour 30 minutes, until the top of the cheesecake is set. 

To prepare the topping, mix Greek yogurt and sugar, take out a cheesecake from the oven, put the yogurt on top. Sprinkle with fresh blueberries, put back to the oven and bake for about 15 minutes.

Cool ready cheescake with the oven door opened, then transfer it into the fridge, for preferably the whole night - this cheesecake has a delicate, very creamy consistency and it really has to set properly. 


Enjoy! 

11 komentarzy:

  1. marzy mi się taki serniczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a matulu, ależ one się cudownie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ on pysznie wygląda!<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko wygląda i jeszcze jak wyobrażę sobie jego kremową konsystencję to aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny, ach zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejna pozycja do zrobienia. Dziękuję Ci za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach pierwszy raz widzę taką wersję sernika i jest absolutnie i koniecznie do zrobienia :) Wygląda cudnie i myślę, że smakuje podobnie :) Poza tym wersja serniczka bez zwykłego mielonego twarogu bardzo mnie ciekawi! A co sądzisz o zamianie owoców na świeże maliny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że z malinami jak najbardziej! Musisz tylko pamiętać żeby po zblendowaniu przetrzeć je przez sito - inaczej będziesz miała sernik pełen pestek :) Na górę jak najbardziej świeże maliny. Reszta jak w przepisie - daj znać jak zrobisz, sama jestem ciekawa efektu :)

      Usuń
  8. mmm, wygląda pysznie. Muszę go spróbować zrobić, niedługo moja ciocia ma imieniny, wiec jest okazja.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!