środa, 8 lipca 2015

Zielona sałatka z kurczakiem, cukinią, migdałami i pesto pietruszkowo - bazyliowym.



Kolejna szybka sałatka na lato :) 
Ostatnio mam 'fazę' na takie cuda - lekkie, kolorowe, z minimalną ilością stania przy garach. 
Koniecznie zacznijcie od smażenia piersi z kurczaka, resztę zrobicie w międzyczasie. Całość max 15 - 20 minut. 

Polecam w cukiniowym sezonie! 

(ps. do sałatki śmiało dodajcie np. pomidorki koktajlowe tudzież suszone pomidory, pestki dyni, inne orzechy, inne zioła. Mnie podobała się taka monochromatycznie zielona, z kilkoma składnikami, ale droga wolna do modyfikacji!) 

Smacznego! 





Zielona sałatka z kurczakiem, cukinią i pesto pietruszkowo - bazyliowym. 
(inspiracja - ten przepis)

2 młode cukinie, średniej wielkości
1 podwójna pierś z kurczaka
pęczek bazylii
1 duży pęczek pietruszki (lub 2 mniejsze)
1 łyżeczka kolendry, utłuczonej w moździerzu
1 łyżka pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
oliwa extra vergine
sól i pieprz do smaku
2 - 3 łyżki migdałów w słupkach
1 łyżka czarnego sezamu (można pominąć)


Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z chrząstek. Nacieramy solą i pieprzem (ewentualnie ulubioną przyprawą do kurczaka), smażymy (w całości) na oliwie. Gotowe mięso odkładamy do przestudzenia, rwiemy na kawałki wielkości kęsa. 
Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na bardzo cienkie półplasterki (użyłam mandoliny).
Do misy blendera wkładamy bazylię, pietruszkę, słonecznik, czosnek, utłuczoną kolendrę. Blendujemy na pesto, stopniowo dolewając oliwy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dosmaczamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 

W dużej misie mieszamy cukinię z pesto, dodajemy kawałki kurczaka oraz migdały. Wierzch posypujemy ziarnami sezamu. 

Podajemy od razu :) 
Smacznego! 






•               •                •




Green salad with chicken, zucchini and parsley - basil pesto.
(inspiration - this recipe)

2 young zucchinis, medium size
1 double breast of chicken
bunch of basil
1 large bunch of parsley (or 2 small)
1 teaspoon coriander, grounded in a mortar
1 tablespoon sunflower seeds
2 cloves garlic
extra virgin olive oil
salt and pepper to taste
2 - 3 tablespoons chopped almonds
1 tablespoon black sesame seeds (can be omitted)


Wash the chicken, dry it and clean well. Rub with salt and pepper (and your favorite seasoning mix for chicken), fry in olive oil. Put the ready filet aside to cool down, shred bite-sized pieces.
Wash the zuchhinis, cut in half lengthwise, then cut into very thin half-slices (I used a mandolin).
Put basil, parsley, sunflower, garlic, coriander to the blender bowl. Blend for pesto, gradually adding olive oil until the desired consistency. Add salt and freshly ground black pepper to taste.

In a large bowl, mix zucchini with pesto, add the chicken pieces and almonds. The top sprinkle with sesame seeds.

Serve immediately :)

Bon Appetit!

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cukinię na surowo w sałatkach. Twoja się prezentuje bardzo zachęcająco, niemal czuję tę chrupkość

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo prosty, a przy tym i bardzo smakowity :). Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. już czytając skład sałatki człowiek robi się głodny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suuper blog. Jestem nim zachwycona! Przepis bardzo smakowity, jeszcze nie widziałam takiego przepisu i z chęcią wypróbuje. :) Zdjęcia sa przepiękne. Zdolna jesteś! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda! Zostało mi sporo pesto z brokuła z dzisiejszego obiadu, więc się zainspiruję Twoim przepisem i jutro wykorzystam je do podobnej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sałatka z pesto po prostu przepyszna. Zrobiona i pożarta :-)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!