poniedziałek, 6 lipca 2015

S u s h i. Czyli jak zrobić maki, uramaki i nigiri. Kuchnia Japońska. Kulinarne Podróże Electolux!




Naprawdę się zastanawiam, dlaczego s u s h i, które robię w domu od lat (!), nie doczekało się jeszcze wpisu na blogu... :) Dziś nadrabiam. 
Jeśli jesteście miłośnikami japońskich przysmaków, i macie ochotę pobawić się w zwijanie sushi w domu - to naprawdę nic trudnego! Fakt, na początek potrzeba zaopatrzyć się w niezbędne składniki i akcesoria. Ja, lata temu, kupiłam te podstawowe elementy na allegro :) Wyszło znacznie znacznie taniej niż w sklepach z azjatycką żywnością. Później, wystarczy już raz za jakiś czas uzupełniać brakujące elementy i ... można bawić się w zwijanie. 


Na samym początku, na pewno musicie się zaopatrzyć w: 

  • Ostry, bardzo cienki nóż do sushi (zwykłym nożem zwyczajnie zgnieciecie rolki zamiast ładnie i precyzyjnie je pokroić)
  • Bambusowa mata do zwijania rolek
  • Opakowanie wodorostów nori (warto kupić większe, wyjdzie znacznie taniej, a spokojnie mogą sobie leżeć w suchym miejscu)
  • Marynowany imbir (duży słój)
  • Pastę wasabi (ja używam gotowej pasty w tubce, możecie też kupić proszek do rozrabiania z wodą)
  • Ryż do sushi (tu również kupuję zawsze dużą pakę, zostaje na kilka razy)


Oprócz tego, fajnie jest mądrze zorganizować sobie miejsce pracy - z doświadczenia wiem, że naprawdę bardzo, bardzo ułatwia to cały proces :) 

Nie zniechęcajcie się, jeśli Wasze sushi za pierwszy razem nie wyjdą idealne. Wprawa przyjdzie z czasem. Powodzenia! :) 


Szczegółowe przepisy znajdziecie na stronie Electrolux'a - klik







1 komentarz:

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!