wtorek, 25 sierpnia 2015

‚Lepkie’, pyszne(!) skrzydełka z kurczaka (Sticky, delicious(!) chicken wings).




Nie pasuje mi to słowo ‚lepkie’ straszliwie, no ale czym je zastąpić? :)
Pozostaję więc przy oryginale, skrzydełka są super ‚s t i c k y’ :), słodko - słone, przepyszne! A sam przepis mniej niż banalnie prosty w wykonaniu. 

Tym razem użyłam zarówno skrzydełek, które przecięłam na połówki, jak i kilku podudzi z kurczaka. 
Możecie zrobić pół na pół, można same skrzydełka / same podudzia. 

Warto, polecam bardzo! <3







‚Lepkie’, pyszne(!) skrzydełka z kurczaka
(przepis Katie Quinn Davies)


1 kg skrzydełek z kurczaka (lub podudzi z kurczaka)
ok 4 łyżki ketchupu
ok 4 łyżki sosu barbecue
3 łyżek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami)
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki płynnego miodu

Skrzydełka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, umieszczamy w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym. 

W misce mieszamy składniki marynaty. 

Piekarnika nagrzewamy do 180 st C. 

Wlewamy marynatę do naczynia ze skrzydełkami, nacieramy starannie z obu stron. Wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 h. Kilkukrotnie odwracamy skrzydełka / polewamy marynatą. 

Podajemy w posiekaną zieloną papryczką chilli i ziarnami sezamu. 


Smacznego! 




•                •                 •



Sticky, delicious (!) chicken wings. 
(recipe form Katie Quinn Davies)


1 kg chicken wings (or chicken drumsticks)
about 4 tablespoons ketchup
about 4 tablespoons barbecue sauce
3 tablespoons French mustard (whole grains)
1 tablespoon balsamic vinegar
3 tablespoons honey

Wash the chicken, dry it with a paper towel, placed in a large, flat casserole.

Mix all ingredients together evenly in a bowl and pour over chicken wings. Using your hands rub it all over chicken so it’s well coated. 

Place in the oven (180 st C) for about 1.5 h. Turn the wings over several times. 
Serve sprinkled with some chopped green chili pepper and sesame seeds.


Enjoy! 






13 komentarzy:

  1. No i mam przepis na dzisiejszy obiad! Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę prosić o polecenie konkretnego, sprawdzonego sosu barbecue?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos BBQ z Jacka Danielsa, lub tańszy i też pyszny odpowiednik z firmy Hellmann's :)

      Usuń
    2. Super, bardzo bardzo dziękuję :)

      Usuń
  3. Bardzo smacznie wyglądają! Chętnie bym się skusiła na taki obiadek :)
    Pozdrowienia Nat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym Cię Kochana na obiadku ugościła! :** Ściskam!

      Usuń
  4. Wygląda bajecznie! Dziś obiad wg Twojego przepisu:) Tylko muszę czymś zastąpić ketchup:( Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zastąpić ketchup 2 - 3 łyżkami przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej (passaty daj mniej więcej tyle do ketchupu w przepisie)

      Pozdrawiam!
      :)

      Usuń
  5. Ale smakowicie to wygląda! Z checią zjadłabym takie danie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z czym Pani poleca podać te skrzydełka ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podałam z ugotowanym na sypko ryżem basmati - było pysznie :) Możesz też podać ze świeżym pieczywem :)

      Usuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!