wtorek, 22 września 2015

Chrupiący łosoś z sałatką z soczewicy i cieciorki (Crispy skin salmon with lentil and chick peas salad).





Dziś w zabieganiu. Błyskawicznie i na temat. 

Propozycja na super szybki i zdrowy obiadek. 
Zacznijcie od ugotowania soczewicy, w międzyczasie zróbcie rybę. Na koniec wystarczy wymieszać składniki sałatki i ... zajadać. 

Polecam!







Chrupiący łosoś z sałatką z soczewicy i cieciorki. 
(porcja dla dwóch osób)


2 kawałki łososia, ze skórą (każdy mniej więcej po 150 - 200 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz, do smaku

1 puszka ciecierzycy 
1 szklanka soczewicy, ugotowanej al dente (użyłam czarnej soczewicy)
1 duże pęczek pietruszki, drobno posiekanej
garść świeżej kolendry

dressing:

kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu (można zastąpić brązowym cukrem)



Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy kawałki łososia skórą do dołu (ważne!), dociskamy do patelni, smażymy na średnim ogniu przez 7 - 10 min - czas smażenia zależny od grubości ryby; skóra powinna być mocno zarumieniona i super - chrupiąca. Odwracamy łososia na druga stronę, i obsmażamy jeszcze 2 minuty. 

W międzyczasie mieszamy ugotowaną soczewicę z odsączoną z puszki cieciorką, dodajemy posiekaną pietruszkę. 
W miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu, mieszamy z sałatką. 

Na talerze wykładamy sałatkę, na wierzchu kładziemy chrupiącego łososia. Całość można posypać świeżą kolendrą. 

Smacznego! 






•                •                 •




Crispy skin salmon with lentil and chick peas salad.
(portion for two people)


2 pieces of salmon, skin on (each approximately 150 - 200 g)
2 tablespoons olive oil
salt and pepper to taste

1 can chickpeas
1 cup lentils, cooked al dente
1 large bunch of parsley, finely chopped
handful fresh coriander

Dressing:

piece of fresh ginger, finely grated
2 tablespoons extra virgin olive oil
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon of liquid honey (or brown sugar)



Wash and dry the salmon with a paper towel. Lightly season with salt and pepper. Warm up the olive oil in a frying pan, arrange the pieces of salmon skin-side down (important!), Fry over medium heat for 7 - 10 minutes - cooking time depends on the thickness of the fish; the skin should be golden brown and super crispy. Turn the salmon to the other side, and fry for another 2 minutes.

In the meantime, mix the cooked lentils with drained canned chickpeas, add the chopped parsley.
In a bowl, combine all dressing ingredients, mix it with salad.

Divide salad onto the plates, put the crispy salmon on top. Sprinkle with fresh coriander.


Enjoy! 

7 komentarzy:

  1. jestem zauroczona takim łososiem. To moja ukochana ryba, ale w takiej wersji musiała jeszcze bardziej zawładnąć podniebieniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! :-) I całkiem proste do przygotowania. Super:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, bardzo oryginalny. Łosoś to smaczna ryba i przyjmuje każdy pomysł na nowe jego kulinarne odkrycie. Jednak najbardziej zainteresowała mnie sałatka z ciecierzycy z soczewicą. Zastanawiałam się, czy poprawnie jest łączyć dwa strączki (dość trudnostrawne) w jednej potrawie, ale wydaje mi się, że nie ma w tym nic złego. Jeśli nie, to zamieniłabym soczewicę na jakąś kaszę. Może gryczaną niepaloną? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co prawda za kotami nie przepadam ;) ale za to te zdjęcia, te przepisy, ten blog... GENIALNE miejsce. Cieszę się że się tu znalazłem. Dzięki za świetną inspirację. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Co tu dużo mówić trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny i łatwy do przygotowania przepis - super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!