Dziś w zabieganiu. Błyskawicznie i na temat.
Propozycja na super szybki i zdrowy obiadek.
Zacznijcie od ugotowania soczewicy, w międzyczasie zróbcie rybę. Na koniec wystarczy wymieszać składniki sałatki i ... zajadać.
Polecam!
Chrupiący łosoś z sałatką z soczewicy i cieciorki.
(porcja dla dwóch osób)
2 kawałki łososia, ze skórą (każdy mniej więcej po 150 - 200 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz, do smaku
1 puszka ciecierzycy
1 szklanka soczewicy, ugotowanej al dente (użyłam czarnej soczewicy)
1 duże pęczek pietruszki, drobno posiekanej
garść świeżej kolendry
dressing:
kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu (można zastąpić brązowym cukrem)
W miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu, mieszamy z sałatką.
• • •
(portion for two people)
2 pieces of salmon, skin on (each approximately 150 - 200 g)
2 tablespoons olive oil
salt and pepper to taste
1 can chickpeas
1 cup lentils, cooked al dente
1 large bunch of parsley, finely chopped
handful fresh coriander
Dressing:
piece of fresh ginger, finely grated
2 tablespoons extra virgin olive oil
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon of liquid honey (or brown sugar)
In a bowl, combine all dressing ingredients, mix it with salad.
Enjoy!
jestem zauroczona takim łososiem. To moja ukochana ryba, ale w takiej wersji musiała jeszcze bardziej zawładnąć podniebieniem!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :-) I całkiem proste do przygotowania. Super:-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bardzo oryginalny. Łosoś to smaczna ryba i przyjmuje każdy pomysł na nowe jego kulinarne odkrycie. Jednak najbardziej zainteresowała mnie sałatka z ciecierzycy z soczewicą. Zastanawiałam się, czy poprawnie jest łączyć dwa strączki (dość trudnostrawne) w jednej potrawie, ale wydaje mi się, że nie ma w tym nic złego. Jeśli nie, to zamieniłabym soczewicę na jakąś kaszę. Może gryczaną niepaloną? :)
OdpowiedzUsuńCo prawda za kotami nie przepadam ;) ale za to te zdjęcia, te przepisy, ten blog... GENIALNE miejsce. Cieszę się że się tu znalazłem. Dzięki za świetną inspirację. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCo tu dużo mówić trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i łatwy do przygotowania przepis - super!
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuń