wtorek, 8 września 2015

Sałatka z kuskusem, ciecierzycą, wolno pieczonymi pomidorami i jajami (Couscous salad with slow - roasted tomatoes, chickpeas and eggs).




Pyszna i sycąca. Koniecznie z jajami na m i ę k k o  - płynne żółtko to przysłowiowa 'kropka nad i' tej sałatki ;-)
Zróbcie koniecznie, teraz, kiedy pomidory takie s ł o d k i e, takie w sezonie. 

Polecam! 



Sałatka z kuskusem, ciecierzycą, wolno pieczonymi pomidorami i jajami.
(na podstawie przepis Katie Quinn Davies)


ok 15 małych pomidorków, przepołowionych
oliwa z oliwek
sól morska i świeżo mielony pieprz
1 1/2 szklanki kaszy kuskus
łyżka masła
1 puszka ciecierzycy, odsączonej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego kuminu
3 - 4 jajka, ugotowane na miękko
garść świeżej bazylii

dressing jogurtowy:


1 szklanka jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy extra vergine
świeżo mielony czarny pieprz, do smaku


Nagrzewamy piekarnik do 150 st C. 
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy połówki pomidorów, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez ok 1 - 1 i 1/2 h. 

Kuskus umieszczamy w misce, dodajemy łyżkę masła i szczyptę soli, zalewamy wrząca wodą, tak aby nieznacznie zakryła kaszę. Przykrywamy na 5 minut, następnie spulchniamy kuskus widelcem. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy ciecierzycę, kumin i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez ok 5 minut. Dodajemy ciecierzycę do miski z kuskusem, mieszamy, dodajemy pieczone pomidory. 

W małej miseczce mieszamy wszystkie składniki dressingu. 

Rozkładamy sałatkę na dużym talerzu / płytkiej misce, posypujemy świeżą bazylią, na wierzchu układamy ugotowane na miękko jaja (gotowałam jajka przez 5 minut - białko jest ścięte, żółtko idealnie płynne. Użyłam dużych jaj ). 
Podajemy z dressingiem jogurtowym. 


Smacznego! 










•                •                •




Couscous salad with slow - roasted tomatoes, chickpeas and eggs


about 15 small tomatoes, halved
olive oil
sea salt and freshly ground pepper
1 1/2 cup couscous
1 tablespoon butter
1 can chickpeas, drained
2 cloves garlic, crushed
1 teaspoon ground cumin
3 - 4 eggs, soft - cooked and halved lengthways
handful basil leaves

yoghurt dressing:

1 cup plain yogurt
1 teaspoon ground cumin
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon extra virgin olive oil
freshly ground black pepper, to taste


Preheat oven to 150 C.
Spread the tomatoes on the baking tray, sprinkle with olive oil, season with salt and pepper. Bake for about 1 - 1 1/2 hours.

Put the couscous in a bowl, add a tablespoon of butter and a pinch of salt, pour boiling water so that the couscous is just covered. Cover for 5 minutes, then we loose the couscous with a fork.
Warm up a frying pan with a tablespoon of olive oil, toss the chickpeas, cumin and garlic, season with salt and pepper and fry for about 5 minutes. Add the chickpeas to a bowl with couscous, stir well, add the roasted tomatoes.

In a small bowl whisk all dressing ingredients.

Spread the salad on a large platter / shallow bowl, sprinkle with fresh basil on top arrange the soft-boiled eggs (I cooked my eggs for 5 minutes - the white is set, yolk perfectly soft and gooey. I used large eggs).
Serve with yoghurt dressing.



Enjoy! 

2 komentarze:

  1. Mniam, ile różnorodnych smaków! sałatka musi być wyśmienita

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhhm, to jest taka sałatka na pełnym wypasie - coś takiego to mogłabym jeść codziennie na diecie :) Dzieki za pomysły!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!