Nie wiedzieć czemu, dość długo wzbraniałam się od przygotowania sajgonek w domu. Tak to czasem jest, jak sobie człowiek coś ubzdura. A że trudne, że czasochłonne (o tym byłam akurat przekonana!).
A tu rach ciach, i gotowe :)
Fakt, że jestem w kuchni szybka i (o ironio!) zorganizowana :) Kto widział mnie w akcji ten wie :-) Ale serio, farsz na sajgonki - 20 min przygotowania. Samo zwijanie przy odrobinie wprawy kolejne 15 - 20 minut. Przesmażamy na patelni i jest. A jest r e w e l a c y j n i e !
I kto by pomyślał, że TAKI OBIAD w 40 - 45 minut!?
A tymczasem w r z e s i e ń.
Dziś chłodno i deszczowo, wczoraj poczucie że może ostatni t a k ciepły dzień / wieczór w tym roku. I wieczorny spacer, bo żal nie skorzystać.
Dobrego dnia Kochani!
Sajgonki
(inspiracja - ten przepis)
Farsz:
1 duża cebula, drobno posiekana
3 marchewki, starte na tarce o średnich oczkach
ok 3 - 4 cm kawałek świeżego startego imbiru
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
400 - 500 g mielonego mięsa (użyłam zmieszanej mielonej łopatki wieprzowej i wołowiny)
6 - 7 łyżek sosu sojowego (lub więcej, do smaku)
5 łyżek tajskiego sosu rybnego
garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej
pęczek kolendry, drobno posiekanej (siekamy zarówno łodyżki jak i liście)
pęczek szczypiorku, posiekany
małe opakowanie (150 g) ugotowanego makaronu ryżowego lub z fasoli mung
10 suszonych grzybów mun (namoczonych, ugotowanych i pokrojonych w paseczki)
2 jajka
1 - 2 czerwone papryczki chilli, posiekane (w zależności jak ostry farsz chcemy)
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
Dodatkowo:
duże opakowanie papieru ryżowego
olej roślinny, do smażenia
do podania: sos do sajgonek wymieszamy z sosem sojowym (pycha!)
Wlewamy sos sojowy i rybny, dodajemy chilli, mieszając smażymy przez kolejne kilka minut. Ściągamy z ognia.
• • •
(inspiration - a recipe from this page)
1 large onion, finely chopped
3 carrots, grated
about 3 - 4 cm piece of fresh grated ginger
3 cloves garlic, finely chopped
400 - 500g minced meat (I used mixed ground pork shoulder and beef)
6 - 7 tablespoons soy sauce (or more, to taste)
5 tablespoons Thai fish sauce
handful fresh parsley, finely chopped
bunch of cilantro, finely chopped (chop both stems and leaves)
bunch of chives, chopped
small package (150 g) cooked rice noodles or mung bean noodles
10 mun dried mun mushrooms (soaked, cooked and cut into strips)
2 eggs
1 - 2 red chillies, chopped (depending on how spicy You want the stuffing to be)
salt and freshly ground pepper, to taste
a large package of rice paper
vegetable oil for frying
to serve: spring rolls sauce mixed with soy sauce (yum!)
Pour the soy sauce and fish sauce, add the chilli, stir well and fry for another few minutes. Put aside.
Musiały być pyszne.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie na KONKURS http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, gratuluję;)
OdpowiedzUsuńSajgonki to jedna z moich ulubionych egzotycznych potraw.
OdpowiedzUsuńCudowne! Jak pięknie wyglądają na Twoich zdjęciach.
OdpowiedzUsuńRobiłam raz sajgonki, nie były trudne do przygotowania, choć sądziłam, że są bardzo trudne.
Pozdrawiam serdecznie :)
Super blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńCiekawy i inspirujący wpis :)
OdpowiedzUsuń42 year old Structural Engineer Fianna Aldred, hailing from Val Caron enjoys watching movies like Chimes at Midnight (Campanadas a medianoche) and Origami. Took a trip to San Marino Historic Centre and Mount Titano and drives a Jaguar C-Type. Dowiedz sie wiecej
OdpowiedzUsuńTen wpis dał mi do myślenia
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń