środa, 2 września 2015

Sajgonki (Spring rolls).




Nie wiedzieć czemu, dość długo wzbraniałam się od przygotowania sajgonek w domu. Tak to czasem jest, jak sobie człowiek coś ubzdura. A że trudne, że czasochłonne (o tym byłam akurat przekonana!). 
A tu rach ciach, i gotowe :) 
Fakt, że jestem w kuchni szybka i (o ironio!) zorganizowana :) Kto widział mnie w akcji ten wie :-) Ale serio, farsz na sajgonki - 20 min przygotowania. Samo zwijanie przy odrobinie wprawy kolejne 15 - 20 minut. Przesmażamy na patelni i jest. A jest r e w e l a c y j n i e ! 
I kto by pomyślał, że TAKI OBIAD w 40 - 45 minut!? 

A tymczasem w r z e s i e ń. 
Dziś chłodno i deszczowo, wczoraj poczucie że może ostatni t a k ciepły dzień / wieczór w tym roku. I wieczorny spacer, bo żal nie skorzystać. 
Dobrego dnia Kochani! 



Sajgonki
(inspiracja - ten przepis)


duża porcja! ilość na około 30 - 40 sztuk (z przygotowanego farszu robiłam sajgonki również na drugi dzień)



Farsz:

1 duża cebula, drobno posiekana
3 marchewki, starte na tarce o średnich oczkach
ok 3 - 4 cm kawałek świeżego startego imbiru
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
400 - 500 g mielonego mięsa (użyłam zmieszanej mielonej łopatki wieprzowej i wołowiny)
6 - 7 łyżek sosu sojowego (lub więcej, do smaku)
5 łyżek tajskiego sosu rybnego
garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej
pęczek kolendry, drobno posiekanej (siekamy zarówno łodyżki jak i liście)
pęczek szczypiorku, posiekany
małe opakowanie (150 g) ugotowanego makaronu ryżowego lub z fasoli mung
10 suszonych grzybów mun (namoczonych, ugotowanych i pokrojonych w paseczki)
2 jajka
1 - 2 czerwone papryczki chilli, posiekane (w zależności jak ostry farsz chcemy)
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

Dodatkowo: 

duże opakowanie papieru ryżowego 
olej roślinny, do smażenia
do podania: sos do sajgonek wymieszamy z sosem sojowym (pycha!)



Przygotowanie farszu:

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cebulę, marchew, imbir i czosnek. Dodajemy mielone mięso, smażymy kilka minut aż będzie równomiernie przyrumienione. 
Wlewamy sos sojowy i rybny, dodajemy chilli, mieszając smażymy przez kolejne kilka minut. Ściągamy z ognia. 

Dodajemy szczypiorek, pietruszkę i kolendrę, posiekany makaron ryżowy, grzybki mun. Na koniec, do ostudzonej już masy, wbijamy dwa jajka. Starannie mieszamy całość, ewentualnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 


Przygotowanie sajgonek:

Arkusz papieru ryżowego zanurzamy na kilkanaście sekund w ciepłej wodzie, układamy na drewnianej desce. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zawijamy jak krokieta (zawijamy papier na nadzienie, następnie zakładamy boki i zwijamy resztę w rulonik. Nie zniechęcajcie się jeśli pierwsze sajgonki wyjada Wam nieco krzywe :), zobaczycie jak szybko staną się coraz ładniejsze :)

Smażymy na rozgrzanym oleju (ok 3 - 4 mm warstwa) na złoto-rumiany kolor. 

Smacznego! 





•                 •                 •



Spring rolls.
(inspiration - a recipe from this page)


A large portion! for about 30 - 40 pieces (with the prepared stuffing I also made the spring rolls the second day)



Stuffing:

1 large onion, finely chopped
3 carrots, grated
about 3 - 4 cm piece of fresh grated ginger
3 cloves garlic, finely chopped
400 - 500g minced meat (I used mixed ground pork shoulder and beef)
6 - 7 tablespoons soy sauce (or more, to taste)
5 tablespoons Thai fish sauce
handful fresh parsley, finely chopped
bunch of cilantro, finely chopped (chop both stems and leaves)
bunch of chives, chopped
small package (150 g) cooked rice noodles or mung bean noodles
10 mun dried mun mushrooms (soaked, cooked and cut into strips)
2 eggs
1 - 2 red chillies, chopped (depending on how spicy You want the stuffing to be)
salt and freshly ground pepper, to taste

In addition:

a large package of rice paper
vegetable oil for frying
to serve: spring rolls sauce mixed with soy sauce (yum!)



Prepare stuffing:

In a large, deep frying pan warm up a tablespoon of oil, fry the onion, carrot, ginger and garlic. Add the minced meat and fry for a few minutes until evenly browned.
Pour the soy sauce and fish sauce, add the chilli, stir well and fry for another few minutes. Put aside. 

Add the chives, parsley and coriander, chopped rice noodles, mun mushrooms. Finally, add two eggs (when the mixture is cooled). Carefully mix together, season with salt and freshly ground black pepper.


Preparing spring rolls:

Plunge a sheet of rice paper for several seconds in warm water, put on a wooden board. At the center put a spoonful of filling, wrapp like a croquet (wrap paper onto the filling to press it, then assume the sides and wrap the rest in like a roll. Do not be discouraged if the first spring roll will be rather funny :) will see how quickly they become more and more beautiful :)

Fry in hot oil (about 3 - 4 mm thick) until golden on both sides. 

Enjoy! 




5 komentarzy:

  1. Musiały być pyszne.

    Zapraszam serdecznie na KONKURS http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, gratuluję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sajgonki to jedna z moich ulubionych egzotycznych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Jak pięknie wyglądają na Twoich zdjęciach.
    Robiłam raz sajgonki, nie były trudne do przygotowania, choć sądziłam, że są bardzo trudne.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!