Dziś łosoś z orientalną, imbirowo - rozgrzewającą nutką.
Moje smaki i klimaty, ostro - słono - kwaśne zdecydowanie mi tutaj pasuje!
Możecie spróbować modyfikować przepis po swojemu - zamiast makaronu soba (który jednak zdecydowanie tutaj polecam!) wrzućcie makaron ryżowy; zamiast łososia - filet z dorsza lub pierś kurczaka.
Uważajcie też na sól - sam dressing z sosem sojowym jest dość słony, ja de facto dodatkowej soli nie dodawałam.
Polecam gorąco!
Łosoś z makaronem soba, cukinią i imbirem
(porcja dla dwóch osób / inspiracja: przepis Donny Hay)
2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
2 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki tajskiej pasty Tom Yum (*opcjonalnie, jeśli nie macie - pomijamy)
2 filety z łososia, ze skórą (każdy ok 150 - 200 g)
200 g makaronu soba (*makaron z mąki gryczanej; do kupienia w sieci Świat Kuchni i większości dużych marketów na dziale z żywnością orientalną)
1 mała cukinia, pocięta w cienkie paski (np na mandolinie)
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
czarny (lub jasny) sezam, do posypania
Kawałki łososia zanurzamy w marynacie, odkładamy na osobny talerz na kilka minut, ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
Makaron soba gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na tą samą patelnię wykładamy cukinię, przesmażamy minutę, ściągamy.
Następnie kładziemy na patelnię makaron, zalewamy marynatą, przesmażamy mieszając.
Posypujemy sezamem.
• • •
(portion for two people / inspiration: Donna Hay recipe)
2 tablespoons fresh ginger, grated
2 tablespoons sesame oil
4 tablespoons soy sauce
2 cloves garlic, crushed
2 tablespoons Thai paste, Tom Yum (* optional, if you don’t have - skip it)
2 salmon fillets, skin on (each approximately 150 - 200 g)
200 g soba noodles
1 small zucchini, cut into thin strips (using mandolin)
salt and freshly ground pepper, to taste
black (or light) sesame seeds, for sprinkling
Dip the salmon in the marinade, put aside on a separate plate for a few minutes, or add salt and pepper to taste.
In a meantime, cook soba noodles according to instructions on the package.
Put the zucchini to the same skillet, fry for about a minute, put aside.
Then, put the pasta into the pan, pour marinade, fry stirring.
Sprinkle with sesame seeds.
Enjoy!
Wygląda pysznie! Uwielbiam dania na bazie makaronu! :-)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę i przyrządzę w weekend.
OdpowiedzUsuńWygląda to niesamowicie. Z chęcią bym coś takiego zjadła :-)
OdpowiedzUsuńApetycznie !
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis. Ja w ogóle łososia uwielbiam najbardziej ze wszystkich ryb, chociaż niektórzy uważają, że to nie jest prawdziwa ryba, bo jej mięso trudno nazwać białym;-)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam. Przepis zapisany. Spróbuję i pochwalę się jak wyszło.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione połączenie. Wygląda genialnie i pewnie też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuń