Jak co roku - moja jesienna zajawka na figi - in progress! :)
Pobuszowałam w necie i kilka nowych inspiracji już wisi w zakładkach 'do zrobienia', także bądźcie gotowi na figowe pyszności.
Tymczasem super szybka i super pyszna sałatka. I duet idealny - figi i niebieski ser...
Polecam!
Sałatka z figami i serem z niebieską pleśnią
(porcja dla dwóch osób)
4 dojrzałe figi, pokrojone w ćwiartki
mix sałat, ulubiony
ok 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli)
6 plastrów prosciutto crudo (lub szynki szwarcwaldzkiej)
dressing:
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka sosu sojowego
sok z cytryny, do smaku
W miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu.
Na talerzu układamy sałatę, figi, pokruszony niebieski ser, kawałki prosciutto. Skrapiamy dressingiem.
Smacznego! :)
• • •
Fig and blue cheese salad
(portion for two people)
4 ripe figs, cut into quarters
mix of salads, a favorite one
about 100 grams of cheese with blue mold (eg. Gorgonzola)
6 slices prosciutto crudo
dressing:
1 teaspoon French mustard
1 tablespoon honey
2 tablespoons extra virgin olive oil
1 teaspoon soy sauce
lemon juice, to taste
In a small bowl, combine well all dressing ingredients.
Arrange the salad on a plate, figs, crumbled blue cheese, prosciutto pieces. Sprinkle with dressing.
Bon Appetit! :)
tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuń