poniedziałek, 5 października 2015

Sałatka z figami i serem z niebieską pleśnią (Fig and blue cheese salad).




Jak co roku - moja jesienna zajawka na figi - in progress! :) 
Pobuszowałam w necie i kilka nowych inspiracji już wisi w zakładkach 'do zrobienia', także bądźcie gotowi na figowe pyszności. 

Tymczasem super szybka i super pyszna sałatka. I duet idealny - figi i niebieski ser... 

Polecam! 






Sałatka z figami i serem z niebieską pleśnią
(porcja dla dwóch osób)


4 dojrzałe figi, pokrojone w ćwiartki
mix sałat, ulubiony
ok 100 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzoli)
6 plastrów prosciutto crudo (lub szynki szwarcwaldzkiej)

dressing:

1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka sosu sojowego
sok z cytryny, do smaku


W miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu. 

Na talerzu układamy sałatę, figi, pokruszony niebieski ser, kawałki prosciutto. Skrapiamy dressingiem. 

Smacznego! :) 



•                •              •



Fig and blue cheese salad
(portion for two people)


4 ripe figs, cut into quarters
mix of salads, a favorite one
about 100 grams of cheese with blue mold (eg. Gorgonzola)
6 slices prosciutto crudo

dressing:

1 teaspoon French mustard
1 tablespoon honey
2 tablespoons extra virgin olive oil
1 teaspoon soy sauce
lemon juice, to taste


In a small bowl, combine well all dressing ingredients.

Arrange the salad on a plate, figs, crumbled blue cheese, prosciutto pieces. Sprinkle with dressing.

Bon Appetit! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!