wtorek, 6 października 2015

Domowe pureé z dyni (Homemade pumpkin pureé).




W sklepach i na straganach piętrzą się całe stosy dyń w naprawdę śmiesznych cenach! 
Aż grzech nie skorzystać! W myśl sezonowości, zaopatruję się w dynie regularnie - po jednej, żeby za dużo nie nosić hihi :) Część stoi sobie na półeczce, czekając na swoją kolej. A że mam w głowie kilka dyniowych przepisów do których potrzebna jest dynia w firmie pureé, postanowiłam zrobić większą ilość i zamknąć ją w słoiczku. 
Najbardziej lubię odmianę Hokkaido*, jest słodka, lekko orzechowa w smaku, o gęstym, mączystym miąższu. 
*(Dla czytelników z Kato :) Dyńki Hokkaido kupicie w Stokrotce w Galerii Katowickiej oraz na targu na placu Miarki i na straganach przy ulicy Mickiewicza)

Więc do dzieła! Robimy pureé, najlepiej od razu z dwóch - trzech dyń. Chyba że macie Hokkaido - byczka :) Ja zazwyczaj kupuję małe, ok 1 - 1,5 kg sztuki. 





Pureé z dyni
(zrobiłam z dwóch niewielkich dyń odmiany Hokkaido) 


2 - 3 małe dynie (lub jedna duża)


Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki za pomocą łyżki. Kroimy na mniejsze kawałki.
Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej skórą do dołu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st C., pieczemy ok 60 min - dynia musi być zupełnie miękka. Miękkość dyni najlepiej sprawdzić widelcem - powinien wchodzić w wypieczoną dynię jak w masło :)

Upieczoną dynię miksujemy blenderem na gładką masę - zmiksowałam dynię ze skórką, równie dobrze możecie ją obrać.

Pureé można przechowywać w słoiczku przez 3 - 4 dni.
Można podzielić na porcje i zamrozić.





Pumpkin puree
(portion made of two small Hokkaido pumpkins)


2 - 3 small pumpkins (or one large)


Cut the pumpkin in half, take out the seeds with a spoon. Cut into smaller pieces.
Spread evenly on a baking tray lined with baking paper, preferably skin-side down.
Put in the oven preheated to 160 degrees C, bake for about 60 minutes - the pumpkin must be completely soft. The softness of the pumpkin is best to check with a fork - should come into baked pumpkin like into butter :)

Baked pumpkin, mix with blender until smooth - I mixed the pumpkin with the skin on, you might as well take it off.

Puree can be stored in a jar for 3 - 4 days.
You can divide it into portions and freeze.

5 komentarzy:

  1. robię identycznie, tylko zawsze obieram ze skórki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też bardzo lubię dynię hokkaido :) i też tak robię puree, natomiast ja obieram ze skórki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne zdjęcia! :)
    Uwielbiam dodatek dyniowego puree! *.*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!