środa, 23 stycznia 2019

Chleb ‚same ziarna’ (bez zbóż & bez glutenu) / Gluten free multi grain bread.




Kochani, kolejny ciekawy przepis wygrzebany z czeluści moich dysków :) 
Chlebek same ziarna. 
Banalny do zrobienia (potrzebna miska i łyżka do wymieszania składników :-) ), bardzo wysoko energetyczny, bez zbóż. 


Zdecydowanie polecam! 




Chleb ‚same ziarna’ (bez zbóż) (porcja na dużą keksówkę) 



135 g pestek słonecznika
90 g siemienia lnianego w całości 
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych lub migdałów (u mnie laskowe) 
145 g płatków owsianych górskich
4 łyżki łusek babki płesznik lub łupin babki jajowatej
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić np. miodem)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego 
400 - 450 g wody



W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dolewamy wodę, roztopionemasło (lub olej kokosowy) i syrop klonowy lub miód. Całość starannie mieszamy, odstawiamy na min 2 h w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C 


Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do niej masę na chleb. 


Pieczemy przez 25 min, a następnie wyjmujemy chlebek z formy i pieczemy kolejne 30 -40 min. na samej blasze z piekarnika (lub na kratce). Gotowy chleb powinien być ładniezarumieniony z każdej strony. 


Przechowujemy chleb zawinięty w lnianą ściereczkę. Smacznego! 


16 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za ten zdrowy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyborny chlebek, prosty w wykonaniu i przepyszny. Dziękuję bardzo za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. O czymś takim myślałem wpatrując się w same ziarna bułkę z biedry

    OdpowiedzUsuń
  5. Baking is an art where you should sharpen your baking with the ability to learn the strategies on baking it is how smart you are on baking stuff not how much you know about them says
    Cake Baking Classes in Chennai .

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie, no i zdrowo <3 Muszę w końcu wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim zdaniem na tym blogu na pewno przebywa bardzo dużo osób.Ten blog jest cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam takiego chleba.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis. Zbawienie dla jelit

    OdpowiedzUsuń
  10. Liczyłem, że nie zatrzymamy się na chlebie :) szkoda

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale, koniecznie muszę spróbować. Już widzę siebie o poranku z gazetą, aromatyczną kawą i kawałkiem tego chleba w dłoni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie tak dobrze to wygląda, że trzeba tego spróbować. Nie można sobie po prostu odpuścić.

    OdpowiedzUsuń
  13. I pomyśleć, że są tacy, którzy uważają, że takie chleby bezglutenowe są nie do zrobienia... i zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię pieczywo z ziarnami, im więcej ziaren tym lepiej. Sama robię chlebek bananowy z orzechami i dodatkiem masła orzechowego. Ma bardzo oryginalny smak, orzechy pozostają chrupiące.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!