środa, 23 stycznia 2019

Chleb ‚same ziarna’ (bez zbóż & bez glutenu) / Gluten free multi grain bread.




Kochani, kolejny ciekawy przepis wygrzebany z czeluści moich dysków :) 
Chlebek same ziarna. 
Banalny do zrobienia (potrzebna miska i łyżka do wymieszania składników :-) ), bardzo wysoko energetyczny, bez zbóż. 


Zdecydowanie polecam! 




Chleb ‚same ziarna’ (bez zbóż) (porcja na dużą keksówkę) 



135 g pestek słonecznika
90 g siemienia lnianego w całości 
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych lub migdałów (u mnie laskowe) 
145 g płatków owsianych górskich
4 łyżki łusek babki płesznik lub łupin babki jajowatej
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić np. miodem)
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego 
400 - 450 g wody



W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dolewamy wodę, roztopionemasło (lub olej kokosowy) i syrop klonowy lub miód. Całość starannie mieszamy, odstawiamy na min 2 h w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C 


Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do niej masę na chleb. 


Pieczemy przez 25 min, a następnie wyjmujemy chlebek z formy i pieczemy kolejne 30 -40 min. na samej blasze z piekarnika (lub na kratce). Gotowy chleb powinien być ładniezarumieniony z każdej strony. 


Przechowujemy chleb zawinięty w lnianą ściereczkę. Smacznego! 


40 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za ten zdrowy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyborny chlebek, prosty w wykonaniu i przepyszny. Dziękuję bardzo za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. O czymś takim myślałem wpatrując się w same ziarna bułkę z biedry

    OdpowiedzUsuń
  5. Baking is an art where you should sharpen your baking with the ability to learn the strategies on baking it is how smart you are on baking stuff not how much you know about them says
    Cake Baking Classes in Chennai .

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie, no i zdrowo <3 Muszę w końcu wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim zdaniem na tym blogu na pewno przebywa bardzo dużo osób.Ten blog jest cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam takiego chleba.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis. Zbawienie dla jelit

    OdpowiedzUsuń
  10. Liczyłem, że nie zatrzymamy się na chlebie :) szkoda

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale, koniecznie muszę spróbować. Już widzę siebie o poranku z gazetą, aromatyczną kawą i kawałkiem tego chleba w dłoni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie tak dobrze to wygląda, że trzeba tego spróbować. Nie można sobie po prostu odpuścić.

    OdpowiedzUsuń
  13. I pomyśleć, że są tacy, którzy uważają, że takie chleby bezglutenowe są nie do zrobienia... i zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię pieczywo z ziarnami, im więcej ziaren tym lepiej. Sama robię chlebek bananowy z orzechami i dodatkiem masła orzechowego. Ma bardzo oryginalny smak, orzechy pozostają chrupiące.

    OdpowiedzUsuń
  15. SUper przepis, wszystko fajnie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aby upiec pyszny chleb, nalezy wykorzystac mąke z wysokiej jakosci zboża. Jezeli jestescie zainteresowani tematyką zboża , upraw, gospodarstwa to polecam Wam stronę https://www.syngenta.pl/uprawy/zboza/pszenica-ozima .

    OdpowiedzUsuń
  17. Potencjał plonowania to dla każdego rolnika cecha najważniejsza, lecz jak się okazuje w praktyce rolniczej jest on wykorzystywany w Polsce średnio w zaledwie ok. 50%. Ważną kwestią są też takie produkty jak https://www.syngenta.pl/uprawy/zboza/pszenica-ozima które mają ogromny wpływ na zboża.

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszny chlebek i do tego są tu same zboża bezglutenowe, więc to wypiek bezpieczny dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Domowy chleb jest zupełnie inny niż pieczywo z piekarni. Warto wypróbować ten przepis. Gwarantuję, że rozsmakuje się w nim cała rodzina.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy przepis na zdrowe pieczywo. Taki chlebek sprawdzi się idealnie w diecie osób, które cenią sobie zdrowy tryb życia.
    deskorolki

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzięki za przepis, chleb pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chętnie wypróbuję przepis, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zainspirowaliście mnie do upieczenia swojego chleba. Przepis świetny bo chlebek wyszedł niesamowity. Będę teraz zawsze z niego korzystać. Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie lubię dużo ziarna w chlebie, ale słonecznik uwielbiam. Ostatnio sama często piekę , bo w piekarni strasznie drogi.

    OdpowiedzUsuń
  25. A mi się wydawało, że uprawa zboża bedzie łatwiejsza bo chciałam się za to zabrać i niestety musze się jeszcze dokształcić. NA szczęście sporo czytam takich http://mysnet.pl/2020/04/antywylegacze-kiedy-i-dlaczego-sie-je-stosuje/ artykułow by wiedzieć co warto robić.

    OdpowiedzUsuń
  26. Jeśli ktoś wejdzie na ten wątek to na pewno chciałby skorzystać z bardzo profesjonalnej firmy. Sam ze swojej strony polecam skorzystać z Odpluskwianie .Naprawdę warto.

    OdpowiedzUsuń
  27. Prosty i świetny przepis! Wyszedł wręcz idealny, dziś rano zrobiony, pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  28. Super Pani wyszedł i chleb, i przepis. Gratulujemy i życzymy samych kulinarnych sukcesów! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. The Network Systems Engineer must document all the interactions with detail technical descriptions, root causes and solutions. The professionals have to examine and evaluate the new technology and must brief others about its merits, weaknesses and recommendation on adoptability. They have to validate the updates of the operating system, software, hardware.

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo fajny i zdrowy chlebek. Dziękujemy za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  31. Niektórych komentarzy pod tym wątkiem to ja w ogóle nie rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
  32. Pierwsza próba mi nie wyszła, nie wiem co poszło nie tak :( Ale nie dam za wygraną i spróbuję raz jeszcze bo bardzo odpowiadają mi składniki, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  33. Thanks for sharing a nice article. Remote work work is not a new concept.But it has certainly grown and evolved in the modern industry. In this post, you’ll discover the significance of remote work in the modern industry as well as its future role.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!