poniedziałek, 21 stycznia 2019

Pudding chia na mleku roślinnym, z owocami tropikalnymi (Chia pudding with tropical fruits).



Kolejny szybki deserek / kolacja. 
Zamiast chia możecie spróbować użyć tapioki :) 

Generalnie potraktujcie to jak bazowy przepis - można zmienić mus owocowy i owoce na wierzchu - co chcecie! Myślę ze świetny będzie też z malinami / jagodami / truskawkami / bananem :) 

Dobrego tygodnia! 





Pudding chia na mleku roślinnym, z owocami tropikalnymi. 
(porcja dla trzech osób) 


9 łyżek nasion chia
2 szklanki mleka roślinnego ( *dowolne mleko roślinne np. migdałowe, laskowe )
3 łyżeczki miodu 
1 dojrzałe mango 
1 marakuja ( * lub inne ulubione owoce na górę deseru


Do słoika lub większej szklanki wsypujemy nasiona chia, zalewamy mlekiem, dosładzamy do smaku i bardzo starannie mieszamy. 
Wkładamy do lodówki, po 10 minutach wyciągamy, i raz jeszcze mieszamy pudding (jest to  k o n i e c z n e , inaczej nasiona chia skleją się na dnie )
Całość wkładamy do lodówki, przynajmniej na 30 minut. 

Mango obieramy, wycinamy pestkę, i miksujemy miąższ na gładki mus.
Wydłubujemy łyżeczką ziarenka z owocu marakui. 

Układamy deserek w szklankach lub małych słoiczkach. Na dno warstwa musu z mango, następnie pudding chia, na wierzch miąższ z marakui. 
Podajemy natychmiast, lub po schłodzeniu. 

Smacznego! 






2 komentarze:

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!