środa, 25 września 2013

Makaron z podgrzybkami. Na jesienny obiad.



Coraz bardziej j e s i e n n i e. 
Bardziej i bardziej odpowiednio na długie wieczory pod kocem, z kubkiem rozgrzewającej herbaty.
Na gotowanie zup i dań jednogarnkowych.
Na pikantności w przyprawianiu. 
Na aromat grzybów, który uwielbiam :)


Makaron z podgrzybkami.
/porcja dla dwóch osób/

200 - 300 g świeżych podgrzybków, oczyszczonych
1 mała cebula, drobno posiekana
2 łyżki masła
ok 300 g ulubionego makaronu
200 ml śmietanki 18%
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
starty pecorino /lub inny twardy ser/, do posypania
gałązka świeżego rozmarynu


Na maśle podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone i oczyszczone podgrzybki i kilka listków rozmarynu. Smażymy kilka minut aż lekko się zarumienią, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 2 - 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje /tutaj można doprawić raz jeszcze, do smaku/.

W tym czasie gotujemy makaron. Gotowy, wykładamy na patelnię z grzybowym sosem, dokładnie łączymy.

Podajemy gorące, posypane pecorino i świeżym rozmarynem.


Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Natunia, właśnie przytargałam z ryneczku podgrzybki:):):) Choć Twój makaron zachęcający, to tym razem zamknę je w tarcie:):)
    Pozdrowienia jesienne Ci posyłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko, czekam na przepis na tartę.. :*
      Ściskam!

      Usuń
  2. Jejku, jakie cudowne zdjęcia, a ten talerz, wow! Coś pięknego.
    Pozdrowienia ślę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, jesienny obaidek. A zdjęcia piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, właśnie tego brakowało w moim menu. Grzybów. Mam nadzieje, że się nie pogniewasz, że wykorzystam Twój przepis i poczęstuje gości zajazdu Twoim daniem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!