piątek, 8 sierpnia 2014

Brownie. Z owocami sezonowymi. (Brownie with seasonal fruits)





Cóż dużo mówić, dobremu  b r o w n i e  się nie oprę :-)
Najważniejsze, żeby nie piec go za długo i nie przesuszyć. 
Musi być miękkie i cudnie zakalcowate w środku, lekko tylko ścięte. 
Z chrupiącymi krawędziami. 

I d e a l n e.

ps. 
I  b a n a l n e do zrobienia. Nie wyobrażam sobie, co można by tu zepsuć :)
Robicie? Powodzenia! 





Brownie. Z sezonowymi owocami. 
/przepis z bloga Marty - Pass The Food - dziękuje!/



200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
200 g niesolonego masła
180 g cukru trzcinowego
130 g mąki pszennej
ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub ekstrakt waniliowy)
4 jajka

garść ulubionych owoców, u mnie czerwone porzeczki i maliny




Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. 

W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem. Odstawiamy do wystudzenia (nie może być całkiem gorąca). 
Jajka, cukier i wanilię ubijmay krótko trzepaczką balonową. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.  Partiami wlewamy roztopioną czekoladę z masłem, mieszamy. Masa powinna być gęsta i lśniąca. 

Małą foremkę (użyłam tortownicy o średnicy 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej masę. 
Pieczemy, aż ciasto się zetnie (środek ma pozostać lekko płynny) - u mnie zajęło to 35 minut i brownie było idealne. Miękkie w środku, z lekko chrupiącymi brzegami. 

Podajemy posypane owocami sezonowymi. 

Smacznego! 



•                •                •



Brownie. With seasonal fruits. 
/Receipe from this page/

200 g dark chocolate (minimum 70% cocoa) 
200 g unsalted butter 
180 g brown sugar
130 g of all purpose wheat flour 
grains of half a vanilla pod (or vanilla extract) 
4 eggs 

a handful of favorite fruits, I used red currants and raspberries 



Preheat oven to 160 C degrees. 

In a saucepan, melt the chocolate with the butter. Set aside to cool (it just cannot be hot). 
Whisk briefly eggs, sugar and vanilla. Add flour and mix thoroughly. Pour melted chocolate into the eggs mixture, mix until combine. The mixture should be thick and glossy. 

Pour into a 21 centimeters round cake tin lined with non-stick baking paper and bake for 30–35 minutes or until set. 
It took me 35 minutes and the brownie was perfect. Soft in the middle, with slightly crispy edges. 

Serve sprinkled with seasonal fruits. 






14 komentarzy:

  1. zrobię, zrobię na pewno. uwielbiam mocno czekoladowe ciasta, a Twój wypiek prezentuje się nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale! I tyle owocow... A wiesz, ze ja za ciastami czekoladowymi nie przepadam ale brownie uwielbiam? Moglabym je jesc i jesc... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, to brownie wygląda obłędnie! ; )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam browni a Twoje wygląda obłędnie, Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiemu i ja bym się nie oparła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Zrobiłabym chętnie z malinami, bo uwielbiam to połączenie. Robiłam też juz z truskawkami, morelami i porzeczkami> Zawsze smakuje rewelacyjnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada pieknie z tymi owocami na gorze :) Nie przepadam za brownie ale Twoje kusi - chyba przez te owoce, urocze! :)
    Popraw sobie blad :) seasonal fruit :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dzięki Marzenko :) Już poprawiłam :-)

      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  9. i tak bez sody i proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!