niedziela, 17 sierpnia 2014

Sałatka pomidorowa. Z czerwoną cebulą i kwiatami dzikiego czosnku. (Tomato salad. With red onion and wild garlic flowers).



Wciąż mamy l a t o :-) Chłonę każdą chwilę słońca i ciepła, nie chcę uronić ani jednego promyka, ani jednego ciepłego wciąż wieczoru. 
W wole chwile jeździmy w skały, już tyle lat związana z tym sportem, dopiero w zeszłym roku w pełni do niego dojrzałam. Wyluzowałam, nabrałam pokory, i wreszcie potrafię czerpać ze wspinaczki radość i satysfakcję.
A kiedy pod skałą zobaczyłam połacie kwitnącego dzikiego c z o s n k u, momentalnie miałam w głowie sałatkę. Piękną, letnią, pachnącą słońcem i łąką. 
Świeże, soczyste pomidory, odrobina cebulki i kwiaty. Lekki, najprostszy vinegret. 

Trudno to w ogóle nazwać przepisem :) Każdy potrafi ułożyć p o m i d o r y na talerzu. 
Potraktujcie to jako inspirację. Szybko i pysznie. Kiedy w niedzielę nie chce Wam się stać przy piecu. Można zrobić ją w ogrodzie, na działce. Do mięsa z grilla. Lub solo. 
Nie przesadzajcie z ilością soli i pieprzu, letnie pomidory są pyszne same w sobie. 

Słonecznej niedzieli! 









Sałatka z pomidorów. Z czerwoną cebulą i kwiatami dzikiego czosnku (!)


4 - 5 pomidorów, pokrojonych w ósemki
ok 200 - 300 g drobnych pomidorów (np koktajlowych, paprykowych), przepołowionych
1/2 czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekana
kwiaty dzikiego czosnku
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
świeże oregano, do posypania

2 łyżki oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli 
1 łyżeczka soku z cytryny


Na talerzu układamy pomidory. Posypujemy je cebula i kwiatami czosnku i listkami oregano.
Oliwę ucieramy z cukrem, solą i sokiem z cytryny, aż składniki się połączą. Sosem polewamy sałatkę. 

Podajemy jako dodatek do obiadu, lub solo, z kawałkiem świeżej bagietki. 


Smacznego! 


•               •               •






Tomato salad. With red onion and wild garlic flowers (!) 


4 - 5 tomatoes, cut into eighths 
200 - 300 g of small tomatos (e.g., cherry), halved 
1/2 red onion, very finely diced
flowers of wild garlic 
salt and freshly ground pepper
fresh oregano, to garnish

2 tablespoons extra virgin olive oil 
1/2 teaspoon of brown sugar
pinch of salt 
1 teaspoon lemon juice 



Arrange tomatoes on a plate. Sprinkle them with onion, oregano and garlic flowers. 
Grind oil with sugar, salt and lemon juice until well combined. Pour the dressing on the salad. 


Serve as an addition to dinner, or solo, with a piece of fresh baguette. 






6 komentarzy:

  1. łał! wyglądaja bardzo apetycznie! zjdałabym ze smakiem i czystym sumieniem! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ piękna, soczysta sałatka! I te kwiaty czosnku, super ,:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda bardzo apetycznie:) Piękne zdjęcia, obserwuję i będę odwiedzać^^

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalny dodatek do sałatki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawdę ciekawy pomysł na odświeżeni trochę sałatki z pomidorów, która zapewne pojawia się latem we wszystkich domach. Dziękuje za ten przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziki czosnek to jest czosnek niedźwiedzi czy jeszcze coś innego?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!