środa, 15 lipca 2015

Grillowana kukurydza z masłem ziołowo - limonkowym (Grilled sweetcorn with lime, chilli and mint butter).



Latem lubię.
Słońce o poranku i pierwszą kawę w chłodzie otwartego okna.
Letnie sukienki i kolor zielony.
Spacer wieczorny.

Zimne owoce. I białe wino.
Kolory na straganach. Najchętniej kupiłabym wszystko (!)
Kupuję coś. Raz za razem. Na letnie obiady.


Dziś kukurydza. Z grillowej patelni. duuuużo lepsza niż ta gotowana!
Esencja kukurydzianej słodyczy.

I koniecznie zróbcie to masło .. ;-)






Grillowana kukurydza z masłem ziołowo - limonkowym. 
(przepis Katie Quinn Davies z książki „What Katie Ate”)



4 surowe kolby kukurydzy

3 łyżki miękkiego masła
kilka gałązek drobno posiekanej mięty 
kilka gałązek drobno posiekanej kolendry
sok wyciśnięty z 1/2 limonki (ewentualnie cytryny)
1/3 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej (*w oryginalne suszona czerwona papryka w płatkach - 1 łyżeczka)
sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku



Kukurydzę wkładamy na 10 - 15 minut do miski z zimną wodą (to zapobiegnie paleniu się zewnętrznych łupin). 
Rozgrzewamy patelnię grillową (tak, suchą!), oczywiście idealnie będzie upiec kukurydzę na grillu, jeśli tylko macie taką możliwość. Układamy na patelni kolby kukurydzy (łupiny są wywinięte do góry), grillujemy przez około 40 - 45 minut, często odwracając. 

W międzyczasie przygotujemy masło - mieszamy je w miseczce z sokiem z limonki, posiekaną miętą i kolendrą, chilli, solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia na kilka minut. 

Kukurydzę podajemy gorąca, z solidną porcją masła :) 

Smacznego! 







•                •                 •



Grilled sweetcorn with lime, chilli and mint butter.
(Katie Quinn Davies recipe from the book "What Katie Ate")



4 ears sweetcorn, husks on
3 tablespoons unsalted butter, softened
a few sprigs of finely chopped mint
a few sprigs of finely chopped cilantro
juice of 1/2 lime (or lemon)
1/3 red chilli, finely chopped (* in the original recipe crushed red pepper flakes - 1 tsp)
salt and freshly ground pepper, to taste



Soak the corn for 10 - 15 minutes in a bowl of cold water (this will prevent burning of the outer husks).
Preheat a grill pan, (of course, it’ll be perfect to barbecue the corn on the grill, if you have such an possibility ). Arrange cobs in the pan (with husks flanged upwards), grill for about 40 - 45 minutes, turning regulary.

In the meantime, prepare butter - combine all the ingredients in a small bowl (butter, lime juice, chopped mint and coriander, chilli, salt and pepper). Place in the fridge to chill for a while. 


Serve the corn hot, with a generous pat of butter smeared over the top :)

11 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja dla wegetanina

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainteresował mnie Twój pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę pysznie to wygląda. Z chęcią bym coś takiego spróbowała:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie dobrana persektywa zdjęć.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie połączenia, zwłaszcza z moją ulubioną kukurydzą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły zabawy znajdują się tutaj: https://yourbetterchoice.wordpress.com/2015/07/25/poznajmy-sie-lepiej-czyli-liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń
  8. No to już wiem co jadać wieczorami - nigdy nie myślałem, aby tak podać kukurydzę z przyprawami!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!