Ta propozycja na spaghetti jest naprawdę błyskawiczna.
Nie zapomnijcie zacząć od nastawienia wody na makaron, całe danie można wtedy przygotować w dosłownie 20 min.
Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, można zwiększyć troszkę ilość pepperoncino.
Bardzo polecam :)
Spaghetti z bekonem i kaparami
/ na dwie, spore porcje /
2 opakowania cienko krojonego bekonu *
4 łyżki kaparów
2 – 3 łyżeczki suszonej bazylii
ok. 4 łyżki sosu sojowego
¼ łyżeczki pepperoncino, lub 1 mała suszona papryczka chilli
6 suszonych pomidorów / dałam ze słoiczka, w zalewie /, pokrojone w paseczki
3 – 4 ząbki czosnku, posiekane
drobno starty parmezan do posypania
kilka listków świeżej bazylii / opcjonalnie /
ok. 200 – 250 gr. Makaronu spaghetti
* Ponieważ bekon i kapary, a także sos sojowy są słone, dania n i e trzeba już solić. A przynajmniej bardzo uważajcie z soleniem.. :)
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Plasterki bekonu ułożyć na suchej, dość dużej patelni / nie ma potrzeby dodawać oleju – bekon będzie się wytapiał /. Po ok. minucie dodać posiekany czosnek, pepperoncino, suszoną bazylię. Smażyć aż bekon będzie przyrumieniony.
Na patelnię wrzucić ugotowane spaghetti, dodać sos sojowy i dokładnie wymieszać. Tutaj możecie zwiększyć ogień i ‘podsmażyć’ jeszcze makaron przez 2 – 3 minuty /aż odparuje z niego cała woda/.
Na końcu dodać kapary.
Podawać posypane parmezanem, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
Smacznego!
Jak polecasz to ja poproszę... Jutro na obiadek...:)Bo takie kaparowe smaki chodzą za mną od dawna...
OdpowiedzUsuńDobrych snów nat.!
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. Uwielbiam takie szybkie przepisy na makaron.
OdpowiedzUsuńi te fotografie...
OdpowiedzUsuńod samego oglądania kiszki grają marsza!
Niedawno robiłam podobne, bekon nadaje charakteru tej potrawie, pycha :)
OdpowiedzUsuńboskie smaki
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie - uwielbiam takie smaki! I jeszcze te piekne zdjecia... Az zglodnialam!
OdpowiedzUsuńbłyskawiczne i do tego bardzo smakowite;)
OdpowiedzUsuńPomimo, że nie jadam mięsa, to spaghetti bardzo mnie przekonuje ^^
OdpowiedzUsuńproste, smaczne i niezwykle apetyczne. takie dania sa najlepsze.
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia wyglądają genialnie i jako wielcy fani makaronów wszelkich zapisujemy przepis!
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co ma w sobie suszone pomidory, więc na pewno wypróbuje!:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!!! gdybym nie jadł obiadu zaraz bym chyba weszła w monitor :)
OdpowiedzUsuńoch, ale zjadłabym takie spaghetti w wersji de lux :D
OdpowiedzUsuńcudowny skład tego spaghetti! makaron z taką kompozycją smaków marzy mi się teraz:)))
OdpowiedzUsuńja jestem zwolenniczką bardziej łągodnych smaków, jednak od czasu do czasu lubie takie ostre pysznosci :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie:)
świetne zdjęcia. a danie - zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie. Chętnie bym zjadła, bo na pewno jest wyraziste w smaku, czyli takie jakie lubię
OdpowiedzUsuńŚwietne i bardzo apetyczne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznie i szybko. To lubię! A spaghetti uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńSuper danie!!! Bardzo lubię spaghetti..Twoje danie wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńwyglada cudownie. uwielbiam makarony a ta wersja bardzo mnie zaintrygowala. pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie przepis do wypróbowania:) Uwielbiam makarony:)
OdpowiedzUsuń