Wracamy do kuchni Tureckiej.
Dziś drugi, z trzech przepisów przygotowanych dla Tripsta.pl z okazji akcji "Europa od kuchni".
Tym razem tzw. turecka pizza - drożdżowy, cieniutki placek na cienkim cieście, z farszem z mielonej jagnięciny.
Już kiedyś, jeszcze pracując w Norwegii przygotowywałam tą pizzę, co prawda oszukaną nieco, bo zamiast jagnięciny było mielone 'co wpadło' ;) Ale zawsze smakowało nam to danie niezmiernie.
Dziś oryginalnie, z jagnięciną.
Warto.
Gdy zainspirowana akcją, zaczęłam czytać i oglądać zdjęcia potraw rodem z Turcji, coraz bardziej przekonuję się do tej kuchni. Jest f a n t a s t y c z n a!
Dużo warzyw, szczególnie bakłażana, którego u w i e l b i a m, sporo mięsa (jagnięcina i baranina), bogactwo przypraw i te s ł o d y c z e ... Ale o słodyczach następnym razem :)
W następnym poście z serii tureckiej - zapraszam na deser :)
Będzie klasyka.
Lahmacun, cienka pizza turecka.
/inspiracja - ten przepis. Porcja na cztery cienkie pizze./
Ciasto do pizzy:
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy extra vergine
Farsz:
1/2 kg mielonej jagnięciny
2 ząbki czosnku,drobno posiekane
pęczek świeżej pietruszki
2 łyżeczki soli morskiej
świeżo mielony kolorowy pieprz, do smaku
szczypta pieprzu Cayenne
1 nieduża cukinia, starta na tarce na grube wióra
1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej
cytryna, do skropienia
Najpierw przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i drożdże, mieszamy. Robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy ciepłą wodą, mieszając, aż zacznie łączyć się z mąką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką - powinno być miękkie i elastyczne.
Smarujemy gotowe ciasto odrobiną oliwy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min 1h.
Zmieloną jagnięcinę mieszamy z czosnkiem i posiekaną pietruszką (połowę pietruszki zostawiamy do posypania gotowej pizzy).
*Uwaga! W oryginalnym przepisie nie podsmażamy mięsa przed wyłożeniem go na placek. Niestety, mój piekarnik starej daty ma tylko dolną grzałkę, bałam się że mięso będzie surowe, i przed zrobieniem farszu, przesmażyłam je chwilę na oliwie z oliwek, z solą i pieprzem.
Startą cukinię odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do mięsa.
Dodajemy posiekaną czerwoną paprykę, doprawiamy pieprzem Cayenne.
Z gotowego ciasta formujemy cztery porcje, każdą kulkę ciasta krótko wyrabiamy ręką. Formujemy na blasze podsypanej mąką cieniutki placek, nakładamy 1/4 farszu, równo go rozprowadzamy.
Pieczemy ok 8 minut w temp 180 st. C - aż spód i brzegi pizzy nabiorą złotobrązowego koloru.
Podajemy skropione ćwiartką cytryny, posypane natką pietruszki, z jogurtem naturalnym, lub sosem czosnkowym / ziołowym na bazie jogurtu.
Smacznego!
pyszny przepis:d
OdpowiedzUsuńA ja myślałem że to się zwija przed podaniem??
OdpowiedzUsuńZwija się, jak najbardziej (nie tylko mobilnie), wkładając do środka zieleninę. Ale w domowych warunkach trudno o tak elastyczne ciasto, jak z tureckiego pieca :)
UsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuń@Robert zwinięte jest bardziej mobilne.
Wydaje mi się, że to kwestia gustu jak podawane.
@up
OdpowiedzUsuńmoże i tak, ale w tej wersji zapewne jest bardziej wykwintnie
Mniam! Muszę niedługo spróbować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję namówić żonę aby coś takiego zrobiła...muszę nad tym popracować...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpróbuję namówić żonę aby coś takiego zrobiła...muszę nad tym popracować...pozdrawiam
OdpowiedzUsuń