poniedziałek, 3 lutego 2014

Keks razowy.



Słodkości, słodkości, tym razem w ciut zdrowszej (powiedzmy) formie ;)
Keks z mąki razowej, płatkami owsianymi i całą  m a s ą  bakalii. 
Pyszny! Upiekłam na rodzinną imprezę urodzinową P. i prawie cały rozdałam 'na wynos' - bo  jeszcze było ciasto mega-czekoladowe - o którym następnym razem =)

Do powtórzenia :)




Keks razowy, najlepszy.
/przepis Asi z Kwestii Smaku, z niewielkimi modyfikacjami/


Bakalie (przykładowo, możecie dać ulubione)
1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
10 - 15 suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki migdałów w słupkach
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 g drobno posiekanej ciemnej czekolady


Do namoczenia bakalii: 2/3 szklanki brandy lub 2/3 szklanki soku pomarańczowego (użyłam soku pomarańczowego)

Dodatki:
3 łyżki dżemu pomarańczowego (zastąpiłam powidłami śliwkowymi)
2 łyżki miodu (użyłam gryczanego)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 cukier z prawdziwą wanilią

oraz:
2 szklanki mąki razowej 
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka, roztrzepane
100 g roztopionego masła 

Polewa: 100 g białej czekolady, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, kilka łyżek mleka, 1 łyżka masła




Najpierw przygotowujemy bakalie - sok pomarańczowy (lub mieszankę z alkoholem jeśli używacie), wlewamy do garnuszka, podgrzewamy. Dodajemy bakalie, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. 
Po tym czasie do garnuszka dodajemy: dżem, miód, przyprawę do piernika, cukier waniliowy oraz czekoladę, starannie mieszamy. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Formę keksową (dość dużą), wykładamy papierem do pieczenia.

W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, cukier i sodę. 
Jajka łączymy z roztopionym masłem, dodajemy do garnuszka z bakaliami. Wszystko dodać do miski z suchymi składnikami, mieszamy dokładnie łyżką aż do połączenie się składników. 

Gotową masę wykładamy do keksowej formy, pieczemy przez ok 40 - 45 min. 
Wyjmujemy, studzimy. 

Przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy białą czekoladę, energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy po cieście, posypujemy suszoną żurawiną. 


Smacznego!






12 komentarzy:

  1. Super przepis :) Bardzo ładny blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny ten keks! Piękne zdjęcia kochana .
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia są wręcz cudowne :) Już sobie wyobrażam, jak smakuje samo ciasto! Swoją drogą, pierwszy raz spotykam się z keksem na mące razowej. Bardzo lubię zdrowe wypieki, więc zachowam ten przepis w pamięci.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny keks! na pewno smakuje fantastycznie! a jeszcze bardziej podobają mi się zdjęcia, profesjonalizm! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I to jest coś na co właśnie mam teraz ochotę... Przepiękne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm :) wygląda bosko, a niedługo wypróbuje jak smakuje:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentuje sie wyśmienicie :-)

    www.hotelowerecenzje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam ten keks - pyszny.:) Zalinkowałam Twój wpis, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.

    OdpowiedzUsuń
  10. 30 yr old Tax Accountant Ira Dilger, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like "Corrina, Corrina" and Geocaching. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a Ferrari 410 Sport. moj ostatni wpis na blogu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!