Słodkości, słodkości, tym razem w ciut zdrowszej (powiedzmy) formie ;)
Keks z mąki razowej, płatkami owsianymi i całą m a s ą bakalii.
Pyszny! Upiekłam na rodzinną imprezę urodzinową P. i prawie cały rozdałam 'na wynos' - bo … jeszcze było ciasto mega-czekoladowe - o którym następnym razem =)
Do powtórzenia :)
Keks razowy, najlepszy.
/przepis Asi z Kwestii Smaku, z niewielkimi modyfikacjami/
Bakalie (przykładowo, możecie dać ulubione)
1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
10 - 15 suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę
1/2 szklanki migdałów w słupkach
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g drobno posiekanej ciemnej czekolady
Do namoczenia bakalii: 2/3 szklanki brandy lub 2/3 szklanki soku pomarańczowego (użyłam soku pomarańczowego)
Dodatki:
3 łyżki dżemu pomarańczowego (zastąpiłam powidłami śliwkowymi)
2 łyżki miodu (użyłam gryczanego)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 cukier z prawdziwą wanilią
oraz:
2 szklanki mąki razowej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka, roztrzepane
100 g roztopionego masła
Polewa: 100 g białej czekolady, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, kilka łyżek mleka, 1 łyżka masła
Najpierw przygotowujemy bakalie - sok pomarańczowy (lub mieszankę z alkoholem jeśli używacie), wlewamy do garnuszka, podgrzewamy. Dodajemy bakalie, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie do garnuszka dodajemy: dżem, miód, przyprawę do piernika, cukier waniliowy oraz czekoladę, starannie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Formę keksową (dość dużą), wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, cukier i sodę.
Jajka łączymy z roztopionym masłem, dodajemy do garnuszka z bakaliami. Wszystko dodać do miski z suchymi składnikami, mieszamy dokładnie łyżką aż do połączenie się składników.
Gotową masę wykładamy do keksowej formy, pieczemy przez ok 40 - 45 min.
Wyjmujemy, studzimy.
Przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy białą czekoladę, energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy po cieście, posypujemy suszoną żurawiną.
Smacznego!
Super przepis :) Bardzo ładny blog ;)
OdpowiedzUsuńCudowny ten keks! Piękne zdjęcia kochana .
OdpowiedzUsuńUściski :*
Zdjęcia są wręcz cudowne :) Już sobie wyobrażam, jak smakuje samo ciasto! Swoją drogą, pierwszy raz spotykam się z keksem na mące razowej. Bardzo lubię zdrowe wypieki, więc zachowam ten przepis w pamięci.
OdpowiedzUsuńświetny keks! na pewno smakuje fantastycznie! a jeszcze bardziej podobają mi się zdjęcia, profesjonalizm! :)
OdpowiedzUsuńI to jest coś na co właśnie mam teraz ochotę... Przepiękne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMmm :) wygląda bosko, a niedługo wypróbuje jak smakuje:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprezentuje sie wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńwww.hotelowerecenzje.blogspot.com
Zrobiłam ten keks - pyszny.:) Zalinkowałam Twój wpis, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.
OdpowiedzUsuńhttp://kuchennealgorytmy.blogspot.com/2014/03/keks-razowy-keks-swiateczny.html
UsuńBardzo się cieszę i absolutnie nie mam nic przeciwko :)
UsuńPozdrawiam ciepło i zapraszam po dalsze inspiracje! :-)
Nat.
30 yr old Tax Accountant Ira Dilger, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like "Corrina, Corrina" and Geocaching. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a Ferrari 410 Sport. moj ostatni wpis na blogu
OdpowiedzUsuń