wtorek, 25 listopada 2014

Jesienne ciasto daktylowe z herbatą Earl Gray (Dats and Earl Gray tea cake).




Pyszne, bardzo wilgotne ciacho z daktylami moczonymi w aromatycznej Earl Gray. 
Esencja j e s i e n n e g o klimatu. 
Przepis Donny Hay z Australii, której stylizacje i pomysły uwielbiam!  

Uważajcie na czas pieczenia, wszystko zależy od piekarnika... Moje piekło się ponad 70 minut, pomimo że oryginalny przepis zakładał 45 - 60 minut w piekarniku. K o n i e c z n i e sprawdźcie ciasto patyczkiem i wyciągajcie dopiero jak jest s u c h y ! Nie bójcie się potrzymać do nawet 10 minut dłużej - ciasto i tak będzie wilgotne w środku. 
Zwracam na to uwagę, bo to drugie me podejście do tego wypieku, za pierwszym razem niestety zasugerowałam się podanym czasem pieczenia i wyciągnęłam je za wcześnie ;( Ciasto opadło i wyszedł zakalec że hej! 

Swoją drogą, kolejny przepis z cyklu - prościej się nie da. 
Mieszamy składniki łyżką, dodajemy zmiksowane daktyle, pieczemy, 

Obdzieliłam nim dość sporo osób. Smakowało wszystkim :)
Zróbcie, warto! 





Jesienne ciasto daktylowe z herbatą Earl Gray.


140 g suszonych daktyli, bez pestek
1 łyżeczka sody
180 ml świeżo zaparzonej herbaty Earl Gray
2 jabłka, obrane i starte na tarce
185 g mąki pszennej
140 g brązowego cukru trzcinowego
150 g masła, stopionego i przestudzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka



Piekarnik nagrzewamy do 160 st. 
Daktyle mieszamy w misce z sodą i herbatą, odstawiamy na 10 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę. 
W drugiej misce łączymy jabłka, mąkę, cukier. Dodajemy wanilię, roztopione masło, mus daktylowy, na końcu jajka. Mieszamy dobrze (nie miksujemy!) aż do połączenia się składników. Masa będzie dość rzadka. 
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, pieczemy min 1h - moje ciasto piekło się 75 minut. Sprawdźcie drewnianym patyczkiem czy jest upieczone - wbity w środek ciasta powinien być suchy! 
Studzimy ciasto w formie. Kroimy dopiero jak zupełnie wystygnie.


Smacznego!



•                •                •



Dats and Earl Gray tea cake. 


140 g chopped fresh dates (I used dried dats)
1 tsp bicarbonate of soda
180 ml cup brewed earl grey tea
2 apples, peeled and grated
185 g all purpose wheat flour
140 g brown sugar
150 g butter, melted and cooled down
1 tsp vanilla extract
1teaspoon baking powder
4 eggs


Preheat oven to 160°C. 

Place the dates, bicarbonate of soda and tea in a bowl and set aside for 10 minutes. Blend the date mixture until smooth and set aside.

Place the apple, flour and sugar in a bowl and mix to combine. Add the butter, vanilla, eggs and date mixture and mix well to combine. Spoon into a lightly greased loaf tin and bake for about one hour (mine took 75 minutes to bake). 

Cool down completly before cutting the cake. 




8 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciasto! Robiłam w zeszłym roku piernik daktylowy, teraz zachwyciłam się Twoim ciastem...

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na takie mokre, apetyczne! z chęcią porwałabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze ciasta z daktylami, wygląda bardzo smacznie, zapiszę sobie przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wypieki z herbatą, poczęstowałabym się z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe są tego typu ciasta wilgotne i pełne aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. daktylowe? Hmm pierwszę widzę! Ale prezentuje się wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto i cudowne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!