Dziś całe 17 st C i piękne s ł o ń c e pozwala skutecznie zapomnieć o nadchodzącej zimie.
Jest mi d o b r z e, i mam tylko nadzieję że taka aura utrzyma się jak najdłużej!
Pokażę Wam banalnie prosty przepis na ł o s o s i a z piekarnika.
Bardzo, bardzo w moim stylu, minimum składników i proste, czyste smaki.
Rybkę tą jedliśmy już jakiś czas temu razem z Dominyką - naszym ostatnim gościem z Couchsurfingu. Fantastyczna osoba, odważna i pełna pozytywnej energii!
Przywiozła nam z Francji cudowny, świeży rozmaryn, i razem, po 22:00 robiłyśmy w kuchni tą rybkę.
Gadając i gadając, bo zatrzymała się tylko na jeden wieczór, a wciąż tak wiele było do opowiedzenia.
Do tego wino i ryż gotowany na sypko.
Uśmiechy na twarzach.
I k o n i e c z n i e wykorzystajcie oliwę z dna naczynia! Jest c u d o w n a , idealnie przesiąknięta wszystkimi smakami! My, szczodrze polewaliśmy nią i łososia i ryż.
Polecam!
• • •
Pieczony łosoś z czosnkiem i rozmarynem
( porcja dla trzech osób )
3 kawałki łososia (dzwonki albo filety)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
4 - 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
Na wierzchu układamy pozostały rozmaryn.
• • •
( Serving for three persons )
3 pieces of salmon
a few sprigs of fresh rosemary
4 - 5 cloves of garlic, finely chopped
olive oil
salt and freshly ground pepper
Put the remaining rosemary on top.
chętnie bym zjadła takiego łososia:)
OdpowiedzUsuńCos czuje, ze nie moglabym mu sie oprzec :)
OdpowiedzUsuńRozmaryn bardzo pasuje do łososia. W połączeniu z czosnkiem na pewno smakuje wybornie! Ogólnie jestem wielką fanką ryb łososiowatych. Ostatnio odkryłam, że podobnie smakuje troć!
OdpowiedzUsuńPostanowiłam wypróbować ten przepis na łososia, wersji z rozmarynem jeszcze nie spróbowałam.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda, naprawdę. Kupiłem na jutro na niedzielę.
OdpowiedzUsuńŁosoś jest zdecydowanie moim ulubionym daniem :) Dla mnie liczy się przede wszystkim jakość ryby, więc kupuję ją tylko i wyłącznie z http://mowilosos.pl/ Oczywiście sposób przyrządzenia też jest ważny, ale dobry łosoś zawsze smakuje :)
OdpowiedzUsuń