sobota, 6 sierpnia 2011

Włoskie smaki. Pizza bianca.




Kolejne eksperymenty z pieczeniem pizzy.
Tym razem pizza bianca z przepisu Liski.

Zupełnie inna, niż pizze do których jestem przyzwyczajona – cieniutkie i chrupiące.
Ta jest mięciutka w środku, bardzo pulchna.
Z chrupiącą skórką.

Ważna jest tutaj oliwa z oliwek bardzo dobrej jakości, naprawdę warto użyć ‘porządnej’ :)
Chyba najbardziej smakowała mi ta, z pomidorkami i dodatkiem rukoli.
Smacznego!


Pizza bianca
Źródło: przepis Liski

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych drożdży instant)
ok. 250 ml wody*
40 ml oliwy z oliwek

* wodę dodajemy do ciasta stopniowo.

Na pizzę:
pomidory koktajlowe, rukola i parmezan

pomidorki koktajlowe, ser / najlepiej mozzarella – niestety nie miałam, dałam goudę / i suszone pomidory

fileciki anchovies, czosnek, suszone oregano






Z podanych składników zagnieść ciasto. Jest ono dość miękkie, dlatego świetnie nadaje się do tego ręczny mikser.
Z gotowego ciasta uformować kulkę, posmarować oliwą z oliwek, nakryć bawełnianą szmatką i odłożyć do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na porcje / u mnie 4 małe pizze /. Każdą rozwałkować na placek ok. 1 cm grubości. Jako, że niestety jeszcze nie posiadam kamienia do pieczenia pizzy, ułożyłam moje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy placki oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, anchovies, suszonymi pomidorami etc., układamy na cieście pomidorki koktajlowe.

Pieczemy w temp. 280 st C. przez 6 – 10 min.
Pizze powinny wyraźnie się zarumienić.

Rukolę układamy na upieczonych pizzach, posypujemy parmezanem, i skrapiamy oliwą z oliwek.





























16 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają, aż zgłodniałam. Chociaż na śniadanie już nie wyrosną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam pizzy...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy takiej, a wygląda znakomicie :D Uwielbiam domową pizzę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzi za mnną pizza bianca! Musi być pyszna, wygląda obłędnie! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię rukolę na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pizza jak włoskie marzenie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne zdjecia, az chcialoby sie skosztowac tej pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowa pizza jest najlepsza :) Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejna świetna pizza! Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  10. obie pizze wyglądają cudownie.
    i zapewnie tak smakują!

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie piękne zdjęcia tej przepysznej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja głupia od 4 tygodni nie jem węglowodanów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o boże jakie cudowne pizze! ślinka cieknie, a tu w pracy trzeba siedziec zamiast piec i jeść! inspirujące! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja mam ostatnio jakoś faze na domowe pizze, Twoje wyglądają lepiej niż cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nic dodać, nic ująć. Aż czuję jak pachnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!